Eskişehir-Haydarpaşa seferini yapan Cumhuriyet Expresi, Bilecik"in Bozüyük ilçesinde demiryoluna nasıl girdiği anlaşılamayan bir iş makinesine çarptı. Raydan çıkan tren devrildi, ilk vagon yan yattı. Lokomotifle köprü arasında sıkışan beş kişi hayatını kaybetti.

Cinayet gibi kazaya, Bozüyük-Mekece duble yol projesinde köprü inşaatında çalışan bir iş makinesi operatörünün, demiryoluna çıkması neden oldu. Eskişehir-Haydarpaşa seferini yapan Cumhuriyet Expresi, Bozüyük İstasyonu"nu geçtikten 5 dakika sonra iş makinesine çarparak devrildi, ilk vagonu yan yattı. Kazada iş makinesinin operatörünün de aralarında olduğu 5 kişi yaşamını yitirdi. Kazada ölenlerden üçünün kimlikleri şöyle: Murat Kürşat Yeşiltan (14), Turgay Yılmazbaş (21) ve Mehmet Öztürk (53).

Cumhuriyet Ekspresi kaza yaptı!

Tren bu bölgede yavaş seyrettiği için daha büyük facianın atlatıldığı kazadan yara almadan kurtulan yolcular da TCDD"nin gönderdiği otobüslerle bölgeden taşındı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kazada 5 kişinin öldüğünü, 16 kişinin yaralandığını söyledi: “Bu kazada görüyoruz ki yine, bir ihmal, bir dalgınlık, bir kusur var. Hele hele geçiş olmayan bir alana iş makinesinın demir yolu güzergahından geçmeye çalışması bu kazanın ana nedeni olmuştur. Kazaya neden olan iş makinesi, doğrudan demir yolunun üzerine geçiyor, öte yandan da tren geliyor ve çarpışma yaşanıyor.”

Hemzemin geçit yok

Kazayla ilgili TCDD Genel Müdürlüğü"nden yapılan yazılı açıklamada ise şöyle dendi: “Eskişehir-İstanbul seferini yapan 11023 No"lu Cumhuriyet Ekspresi, saat 17.30 civarında, Bilecik ili Karaköy-Ayvalı mevkiinde seyir halinde iken, karayolu inşaatı yapan paletli bir iş makinesinin hemzemin geçidi olmayan bir bölgede demir yolu hattına izinsiz ve kontrolsüz girmesi sonucu çarpışmıştır. “

Bozüyük'te tren kazası

Devrİlen trende tam bir can pazarı yaşandı. Trenin devrildiği yerdeki köprüyle lokomotif arasında sıkışan yolculardan dördü öldü. İş makinesinin operatörü de hayatını kaybetti. Yolcuların büyük bölümü kendi imkanlarıyla treni terk ederken, ağır yaralı bazı yolcuları da sıkıştıkları yerden uzun süre kurtarılmayı bekledi. Bölgeye ulaşan itfaiye ve kurtarma ekipleri vagonun camlarını kırıp, demir makaslarıyla saç levhaları keserek yaralıları çıkarabildi.

En çok hasar ilk vagonda

Kazada en çok hasar ilk vagonda yaşandı. Trenin içinde sıkışan yolcuları kurtarmak için itfaiyenin dışında AKUT ve vatandaşlar da seferber oldu. Görgü tanıkları lokomotif ve ilk yolcu vagonunun bir bölümünün birbirine geçtiğini ve burada sıkışmış durumda yaralılar olduğunu söyledi. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman Ankara"dan kaza yerine geldi. / DHA