Afganistan'da NATO yönetimindeki güçlere karşı savaşan Taliban'ın lideri Molla Ömer, NATO güçlerinin 2014'te Afganistan'dan çekilmelerinin ardından başa geçtiklerinde madencilik ve enerji sektörlerinde yatırım yapacaklarını iddia etti.
 
Ömer, çevrimiçi izleme servisi SITE aracılığıyla yaptığı açıklamada, ''Afganistan'ın uçsuz bucaksız ekilebilir arazileri, zengin madenleri, yüksek potansiyeli olan enerji kaynakları var. Bu yüzden yatırım yapabiliriz'' diye konuştu.
 
Daha öncekilerden daha yumuşak bir tonda yaptığı gözlenen konuşmasında Ömer ayrıca, Taliban'ın özel sektörü koruyacağını ve ''işadamlarının hiçbir ayrımcılığa tabi tutulmadan dinlerine ve ülkelerine hizmet etmek için daha da teşvik edileceğini'' söyledi.
 
Ramazan Bayramı nedeniyle yayımladığı konuşmasında Ömer ayrıca, NATO yönetimindeki güçlere karşı devam eden savaşın Taliban'a ''kısa zamanda zafer getireceğini'' de ileri sürdü.
 
Ömer'in, ekonomik istikrar ve madenciliğe yatırım konularına ilgisi Taliban'ın yeni yaklaşımının işaretleri olarak değerlendirildi.
 
Gözlemciler Taliban'ın Afganistan'ın doğal kaynaklarına olan ilgisinin, Afgan hükümetinin ''Asya'nın en büyük el değmemiş demir damarı'' olarak nitelediği, ülkenin iç kesimindeki 2 milyar tonluk Hacigak projesini tetkik etme yönünde yaptığı planlarla aynı zamana denk geldiğine dikkati çekiyor.
 
Uzmanlar, bu tip planlardan büyük kazanç sağlamanın, potansiyel yatırımcıların altyapı, güvenlik ve yolsuzluk engelleriyle karşı karşı olması nedeniyle onlarca yıl ötede bulunduğu uyarısını yapıyor.