CIA"nın insansız uçakla düzenlediği saldırının ardından, Pakistan"daki Taliban lideri Mesud"un öldüğü yolundaki istihbarat güçleniyor. ABD, Mesud"un başına 5 milyon, Pakistan ise 650 bin dolar ödül koymuştu. Bu tür saldırılarda 60 bin dolarlık “Hellfire” (Cehennem Ateşi) füzesi kullanılıyor.

PAKİSTAN"ın Afganistan sınırındaki Güney Veziristan bölgesindeki bir köyde çarşamba günü, Mesud"un kayınpederinin evi insansız uçakla düzenlenen hava saldırısında vurulmuştu. Saldırıda Mesud"un ikinci eşi ile koruması ölmüştü. Saldırının hemen ardından Taliban liderinin bir akrabası, Mesud"un sağ olduğunu ve vurulan evde bulunmadığını açıklamıştı.

Ancak aradan geçen birkaç gün içinde Pakistan ve ABD"li istihbaratçılara bölgedeki aşiretlerden gelen bilgiler, Mesud"un öldüğü yolunda güçlü kanıtlar veriyor. Pakistanlı üç istihbaratçı, Mesud"un öldüğünü ve gömüldüğünü, ancak cesedini görmediklerini söylemişti.

Bunun üzerine Pakistan, Taliban lideri Mesud"un öldüğü yönündeki iddiaları araştırmak üzere, saldırının yapıldığı bölgede inceleme yapacağını açıkladı. Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureşi, Mesud"un hava saldırısında öldüğü yönünde istihbarat aldıklarını ve bu iddianın doğrulanması için bölgeye bir heyet sevk edildiğini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı yetkili de Washington"daki açıklamasında, “Mesud"un ölmüş olduğunu düşünmek için birçok neden var, ama şu anda tam olarak kesinleştiremiyoruz” dedi.

Butto"ya suikastle suçlanmıştı

PAKİSTAN"ın kuzeybatısında, Afganistan sınır bölgesini kontrol eden aşırı İslamcı Tehrik-i Taliban Pakistan"ın lideri Beytullah Mesud, intihar saldırıları, bombalı saldırılar ve suikastları da kapsayan şiddet eylemlerinin sorumlusu olarak yıllardır hükümeti uğraştırıyordu. ABD, Mesud"un başına 5 milyon dolar ödül koymuştu. Mesud, adını ilk kez Pakistan Halk Partisi lideri Benazir Butto"ya düzenlenen suikastle duyurdu.