Örgütün lideri Mevlana Fazlullah"ın Pakistan ordusu tarafından ele geçirilmesinin ardından Taliban, Fazlullah"a bağlı korsan bir radyodan yaptığı açıklamayla Svat"ta yenilgiyi kabul etti.

Operasyonları tamamlayarak bölge başkenti Mingora"ya tamamen hakim olan Pakistan yetkilileri ise, Gat Pioçar bölgesinde ele geçirildiği iddia edilen Fazlullah"ın tutuklanması ile ilgili açıklamayı ve zafer ilanını gelecek haftaya bıraktı.

Yeni üsleri Pencap

Ancak Pakistan için İslamcı terör kabusu biteceğe benzemiyor. Cayş-i Muhammed (Muhammed"in Ordusu) adlı El Kaide uzantısının, ülkenin en kalabalık eyaleti olan Pencap"ta “medrese” görünümünde yeni bir üs kurmaya hazırlandığı bildirildi.

Bagram"a yargı yolu

ABD Yönetimi, “düşman savaşçı” statüsünde yıllardır yargılanmadan ve savunma hakları bulunmaksızın Afganistan"ın Bagram cezaevinde tutulan yüzlerce terör zanlısı için yeni bir düzenleme getiriyor.

Bu haftadan itibaren ABD ordusu ilk kez terör zanlılarına, gözaltıya hukuki yollardan itiraz etme ve savunmalarında tanık kullanma hakkı verecek. Bagram"daki yaklaşık 600 tutuklunun her biri için birer danışman tayin edilecek.

Svat"ta artık Pakistan emniyet güçleri hakim. Geçen yılın aralık ayından beri şeriatla yönetilen bölge halkı da, Taliban"ın teslim olması sonrası kutlamalara başladı. Bölgedeki Taliban militanları, 400 okulu kapatmış, 170"ini bombalamış, ayrıca müzik dükkanlarını ve sakal kesen berberleri kapatmıştı. Yılbaşında taarruza geçen Pakistan ordusu sonunda zafer kazandı.Hürriyet