Mahkeme, "...taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullanılması süresi ise.." ibaresinin yürürlüğünü ise durdurdu.


Anayasa Mahkemesi, 5903 sayılı Türkiye ile Suriye Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun'un bazı hükümlerinin iptali istemiyle açılan davada, yürürlüğünün durdurulması talebini bugün görüştü.

TBMM'de temsil edilen tüm muhalefet partisi milletvekillerinin imzasının bulunduğu dava dilekçesinde, yasanın kanunun amacını içeren 1. maddesindeki "Bu suretle elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılması" ibaresinin, 2. maddenin tamamının ve "Mayın temizleme ve arazi kullanım süreleri" başlıklı 3. maddedeki "taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyette kullandırılması süresi" ibarelerinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddia ediliyordu.

Talebi görüşen mahkeme, mayınlı arazilerin temizlenmesini öngören yasanın ihale işlemlerini düzenleyen 2. maddesinin 3 numaralı fıkrasının 1, 2, 4 ve 6. tümceleri ile 3. maddesinin 1 numaralı fıkrasında yer alan "...taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullanılması süresi ise.." ibaresinin yürürlüğünü durdurdu.

Yüksek mahkeme diğer hükümlerin yürürlüğünü durdurma istemlerini reddetti.