İhsan DÖRTKARDEŞ / DHA

Fransa"dan Kuzey Irak"a dönen Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Türkiye"nin Kuzey Irak"a yönelik bir sınır ötesi operasyonu düzenleyebileceğini zannetmediğini söyledi.


Fransa"dan Kuzey Irak"a dönen Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Türkiye"nin Kuzey Irak"a yönelik bir sınır ötesi operasyonu düzenleyebileceğini zannetmediğini söyledi.

Dün akşam saatlerinde uçakla Süleymaniye Havaalanı'na inen Talabani, olası sınır ötesi operasyonunun olması durumunda Türkiye, Kuzey Irak, Irak ve genel olarak bütün bölgenin zarar göreceğini iddia etti. Talabani, “Türkiye kendisini içinden çıkamayacağı bir bataklığa atmaya hazır değildir” dedi.

Bölgedeki Kürt televizyonlarının haberine göre, ABD"nin bütün olanakları ile Kuzey Irak"ın toprak bütünlüğünü desteklediğini söyleyen Talabani, “ABD bunun için Türk Parlamentosu"nun aldığı karar karşındaki tepkisini açık bir şekilde gösterdi” dedi. Talabani, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Türkiye'ye destek veren tutumu hakkındaki bir soru üzerine, “Suriye"nin bu şekilde olumsuz bir tutum sergilememesi gerekiyordu. Çünkü Türkiye"nin aldığı kararı uygulaması hiç bir tarafın çıkarına değil” dedi. Irak Devlet Başkanı Talabani, şöyle devam etti:
“Türkiye hükümetinin, TBMM"nin aldığı kararı uygulayacağını ve Kürdistan Bölgesi (Kuzey Irak) topraklarına yönelik bir sınır ötesi operasyon düzenleyeceğini zannetmiyorum. Şayet Türkiye bunu yaparsa kendisi, Kürdistan Bölgesi, Irak ve genel olarak bütün bölge için büyük bir sorun meydana getirir. Ancak şunu da belirtmek gerekiyor ki Ankara kendisini içinden çıkamayacağı bir bataklığa atmaya hazır değil.”

Talabani, Al Arabiyya Televizyonu"nun soruları yanıtlarken de PKK sorununun çözümü konusunda Türkiye"ye barış yolunu göz önünde bulundurması çağrısında bulunduğunu belirterek, “Suriye"nin sınır ötesi operasyonlara verdiği desteğin olumsuz karşılandığını” yineledi.

Türkiye"ye PKK ile olan sorunların barış yolu ile çözüme kavuşturulmasını istediklerini anlatan Celal Talabani, PKK"lı teröristlerin geçmişte olduğu gibi şimdi de dağlarda kaldığını kabul ederken, grilimin ortadan kaldırılması için Türkiye"nin barış yolu tercihini öne çıkarması gerektiğini iddia etti.
Talabani, Türkiye"nin Kuzey Irak yönetimi ve "Kürdistan Bölge Başkanı" Mesut Barzani"yi PKK'ya yardım ettiği yolundaki iddiaları hatırlatılınca, “PKK"nın Kürdistan Bölgesi dağlarında bulunan kadrolarının gözlem altına alınması için Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaya göre, Türkiye"nin Bamerni, Şela Dıze ve Amadiya"da askerleri bulunuyor” dedi.