AKP kurmayları, “Genel eğilimimiz 2014 yılında Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesi yönünde” diyor...

Ankara kulislerindeki iddiaya göre Anayasa’nın 67. maddesinin son fıkrasında yer alan, “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” ifadesi Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresini de ilgilendiriyor. Buna göre, Anayasa değişikliği yapılmış olmakla birlikte Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu hala TBMM’den çıkmadığı ve seçimin nasıl yapılacağını düzenleyen bir yasa da olmadığı için bunun gerçekleşme şansı da bulunmuyor. Seçimlere bir yıldan az kala yapılacak düzenlemenin uygulanamayacağı hükmü nedeniyle de 28 Ağustos’a kadar bir düzenleme yapılmadığı takdirde Gül’ün süresinin yasa değişikliğine gerek kalmadan uzayacağı öne sürülüyor.

Konuyla ilgili VATAN’ın sorularını yanıtlayan Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, “Sunduğumuz yasa genel kurulda bekliyor. Ama orada 5 yıl ya da 7 yıl denilmiyor. Zaten süreyi yazsak da yazmasak da bu tartışma zaten yapılacaktır. ‘Seçime bir yıl kala uygulanmaz’ ifadesi nedeniyle bir tartışma yaşanıyor. Ancak bir defa bu cumhurbaşkanlığı seçimi uyum yasası. Yani o kural burada uygulanmaz. Çünkü bir yasa çıkmamış ve bir değişiklik yapmıyoruz. Yani bu ilk defa olan bir şey. Dolasıyla burada Anayasa’nın 67. maddesindeki bir yıllık süre uygulanmaz. Kaldı ki bizim çıkaracağım yasada süre konulmamış. Süre anayasada konulması gereken bir şey. Bu aynı zamanda ilk defa çıkacak bir uyum yasasıdır. Anayasa’nın emri olan bir yasadır” dedi.

Kuzu görev süresiyle ilgili olarak ise şunları söyledi: “Benim içinse baştan beri Cumhurbaşkanı’nın süresi 7 senedir ve yine benim açımdan bu konuda herhangi bir sorun yoktur. Mesele bu kadar basittir. Fransa’da Chrirac döneminde aynı bizdeki gibi durum gibi olmuş ve 7 sene görev yapmıştır.”

Eğilim: 2014

Öte yandan AKP’nin önde gelen isimlerinden biri konuyla ilgili tartışmaları değerlendirirken, “Genel eğilimimiz Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 2014’te dolacağı ve halkın o tarihte sandığa giderek yeni Cumhurbaşkanı’nı seçeceği yönünde” ifadesini kullandı.

Yeniden seçilir mi?

Anayasa değişikliğine rağmen Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 7 yıl olarak uygulanması durumunda, 2014’te halk sandık başına gidecek. Görevini 7 yıl olarak yapmış Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 2014’te yeniden aday olup olamayacağı da bir başka tartışma konusu olacak. Anayasa’nın eski hükmüne göre, cumhurbaşkanları 7 yıl görev yapıyor ve yeniden seçilemiyor. Referandumla kabul edilen anayasa değişikliğine göre ise 5 yıl görev yapan cumhurbaşkanı ikinci kez seçilebiliyor. Ancak 7 yıl görev yapan Cumhurbaşkanı’nın 5 yıl için bir kez daha seçilip seçilemeyeceği konusunda farklı yorumlar yapılıyor.