Ancak Tel Aviv'in özür yerine sunduğu 'taktiksel hatalar nedeniyle üzgünüz' ifadesini Ankara kabul etmedi
 
Türkiye ile İsrail arasındaki özür pazarlığı, geçen ay BM nezdinde kurulan Mavi Marmara Komisyonu aracılığıyla yürütülüyor. İkili görüşmelerde özür için yumuşama sinyali veren İsrail'den ilk teklif geldi. İsrail daha önce özür dilemeyi tamamen reddediyordu. Ancak gelen özür teklifi Türkiye'yi şaşırttı. Buna göre İsrail'in yazılı olarak gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği özür metninde şu ifadeler yer aldı: '31 Mayıs 2011'de Mavi Marmara Gemisi'ne düzenlenen operasyonda meydana gelen taktiksel hatalar nedeniyle üzgünüz.'
 
Ancak İsrail'in bu teklifine Ankara olumsuz yanıt verdi. Türk tarafı, baskında yaşamını yitiren 9 kişiden söz edilmeden herhangi bir özürün kabul edilemeyeceğini iletirken, 'Taktiksel hata, İsrail askerinin kendi iç sorunudur. Bu nedenle özür dilemenin, hem hükümetimiz hem de Türk halkı için için herhangi bir anlamı da olmaz. Metninde mutlaka yaşamını yitiren 9 kişi için özür dilenmesi gerekiyor' görüşü vurgulandı.
 
TAZMİNAT ŞARTI DA VAR
 
Ankara'nın önü sürdüğü bu söylem üzerine görüşmeler yeniden durdu. Ankara, Mavi Marmara baskını olayının ardından İsrail ile ilişkilerin onarılması için 'özür' ve 'tazminat'ı şart koşuyor.
 
Taraflar arasında şimdiye kadar İsviçre'nin Cenevre kentinin de aralarında bulunduğu birçok yerde çeşitli görüşmeler yapılmıştı. Son olarak taraflar BM nezdinde kurulan Mavi Marmara Komisyonu'nda doğrudan görüşmeler yapıyordu. Hem İsrailli hem de Türk diplomatik kaynakları taraflar arasındaki görüşmelerin halihazırda devam ettiğini vurguluyor, ancak henüz herhangi bir uzlaşı sağlanabilmiş değil.
 
akşam