Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2014 nisan ayı verilerine göre, Türkiye'de 57,2 milyonu kredi kartı ve 100,8 milyonu banka kartı olmak üzere toplam 158 milyon kart bulunuyor. Bu yılın nisan ayında kredi kartı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 ve banka kartı sayısı ise yüzde 7 arttı.

Nisan ayında kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 11 artarak 32,5 milyar liradan 36,1 milyar liraya yükseldi. Aynı dönemde banka kartlarıyla ödeme tutarı yüzde 36 artarak 1,7 milyar liradan 2,3 milyar liraya ve kredi kartı ile ödeme tutarı yüzde 10'luk artışla 30,8 milyar liradan 33,8 milyar liraya çıktı.

Banka kartlarıyla ödemelerdeki hızlı büyüme neticesinde, çoğunlukla düşük tutarlı mikro ödemelerde kullanılan banka kartlarının ödeme adetleri içerisindeki payı da arttı. 2013 yılının nisan ayında banka kartlarının tüm kartlı ödeme adedi içindeki payı yüzde 18 iken bu oran, bu yıl nisan ayında yüzde 21 olarak gerçekleşti.

Kredi kartlarıyla yapılan ödemeler, taksitli-taksitsiz detayında incelendiğinde 1 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe giren taksit düzenlemesinin etkisinin nisan ayında da sürdüğü görüldü. Nisan ayında taksitli ödeme tutarı 2013 yılı nisan ayına göre yüzde 14 azalırken, taksitsiz ödemeler yüzde 18 arttı. Taksitli kredi kartı harcaması bu yılın nisan ayında 7,3 milyar lira ve taksitsiz kredi kartı harcaması ise 26,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Son dönemde kartlı ödeme sistemleri içerisindeki önemi giderek artan bir ödeme aracı olarak ticari kredi kartları dikkat çekiyor. Nisan sonunda Türkiye'de 2,5 milyon adet ticari kredi kartı bulunurken, tüm kredi kartları içerisinde ticari kartların payı yüzde 4,3 olarak kaydedildi.

Ödeme tutarında ise ticari kredi kartlarının ağırlığı daha net görülüyor. Nisan ayında ticari kredi kartları ile yapılan ödeme tutarı 5,8 milyar lira olurken, bu değerle ticari kredi kartlarının, kredi kartlarıyla toplam ödeme tutarı içerisindeki payı yüzde 17,1 oldu.