İzmir'de bir firmanın, taksilere ve minibüslere monte ettiği, uçakların kara kutusu benzeri bir sistemle araçların takip edilebildiği bildirildi.

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Gürbüz, yaptığı açıklamada, geliştirdikleri sistemde öncelikli amaçlarının taksilerde ve minibüslerde can güvenliğini sağlamak olduğunu ifade etti.

''Araçlara monte ettiğimiz veri depolama ünitesi, uçakların kara kutusu gibi. Araç, yerleştirilen AVL veri depolama ünitesi sayesinde 24 saat gözlem altında tutulabilir'' diyen Gürbüz, araçtaki kamera görüntü ve ses kayıtlarının izlenebildiği gibi, kayıt ortamına aktarıldığı için daha sonra da takip edilebileceğini söyledi.

Kablosuz olan sistemin, enerjisiz kalsa dahi 36 saat veri toparlama kapasitesine sahip olduğunu belirten Gürbüz, elde edilen verilerin GPRS ve GPS üzerinden de izlenebildiğini kaydetti.

Bu sistemin maliyetinin 550-600 YTL civarında olduğunu ifade eden Gürbüz, sisteme bir modül eklenmesi durumunda, aracın motorunun uzaktan kapatılıp açılabileceğini de sözlerine ekledi.

SİSTEMİ KULLANAN TAKSİ SÜRÜCÜSÜ

Aracına bu sistemi dahil ettiren taksi sürücülerinden, Ercüment İmdat, kendisinin ve müşterisinin güvenliğini sağlamak için bu sistemi kurdurduğunu belirtti. Taksisindeki teknolojik gelişmelerin bununla sınırla olmadığını belirten İmdat, aracındaki diğer teknolojik yenilikleri şöyle sıraladı:

''Müşterilerime her türlü hizmeti sunmaya kararlıyım. Bu sistemin dışında internet bağlantım ve kredi kartıyla ödeme imkanını yolcularıma sundum. Aracımda 24 saat kesintisiz internet hizmeti var, ayrıca pos cihazı sayesinde nakit parası bulunmayan veya para taşımayan müşteriler isterse ödemelerini kartla yapabiliyor.''

İmdat, araç içerisinde görüntü ve ses kaydının alındığını müşterilerine söylediğini, bu sayede müşterilerinin de güvende olduğunu bildiğini söyledi.

AA