Çad 'ın kuzey doğusundaki Abaşe eyaletinde öğrenciler, medreselerde günümüz dünyasının modern ders aracı tablet ve defterlerin yerine ağaçtan yapılma 'ders tahtalarını' kullanıyor. Medrese de sabah 07.00'de başlayan eğitim, etaplar halinde akşam geç saatlere kadar devam ediyor.

ÖĞRENCİLER MEDRESE YOLUNDA

Medresede kız ve erke öğrenciler ayrı binalarda ders görüyor. Yerel kıyafetli kız ve erkek öğrenciler Abaşe'nin şehir merkezinden uzak olan medreseye gitmek için sabah erkenden yola koyuluyor. Kız öğrencilerin renga renk giyimleri dikkatlerden kaçmıyor. Medresenin erkek öğrencileri, kirli beyaz rengin hakim olduğu entari giyiyor. Öğrenci ler, yarım saate yakın bir yürüyüşten sonra kıt imkânlar içerisinde faaliyet gösteren medreseye ancak ulaşabiliyor. Öğrencilerin ayaklarının yalın olması ise dikkat çekiyor.

Devletten herhangi bir yardım almayan medresenin ihtiyaçları, öğrenci aileleri tarafından karşılanıyor. Medresede 6-14 yaş arası çocuklar eğitim görüyor.

Öğrenciler, içeri alınmadan önce medrese kapısı önünde toplanıyorlar. Öğrenciler, müderrislerine saygı gereği ellerindeki ders tahtalarıyla birlikte diz üstü çöküyor. Medrese İmamı ve Baş Müderrisi Şeyh İbrahim Ğani daha sonra ayağa kalkan öğrencilere hitaben kısa bir konuşma yapıyor. İmam Ğani, Türkiye'den misafirlerinin olduğunu öğrencilere anlatıyor. Ğani, medreselerinde kardeş Müslüman ülke Türkiye'den misafirler görmekten büyük mutluluk duyduklarını söylüyor.

ÖĞRENCİLER İÇERİ ALINIYOR

Medrese önünde toplanan öğrenciler daha sonra içeri anlıyor. Duvarlar arasında herhangi bir bölmenin olmadığı medresede öğrenciler, öğrenim durumlarına göre bölünerek yerleşiyor. Hocaları gözetiminde yerlerini alan öğrenciler, defter veya günümüz teknolojisinin son harikası tablet yerine ders tahtalarını önlerine koyuyor. Dizlerine tahtalarını yerleştiren öğrenciler, mürekkeplere batırdıkları kamıştan kalemlerle ayetleri yazıyor. Medresenin bir tarafından öğrenciler yazma işleriyle uğraşırken bir taraftan da 'oku-tekrar' usulüyle süreler tecvitli olarak okunmaya çalışılıyor.

Bu seansta müderris, önlerinde duran süreden ayetler okuyor; ona bağlı öğrenciler ise tekrar ediyor. Öğrencilerin tekrarlı Kur'an-ı Kerim okuma sesleri medresede yankılanarak hoş bir seda oluşturuyor.

HER YIL 75 HAFIZ MEZUN OLUYOR

Toplamda 2 bin dolayında erkek ve kız öğrencisi olan medresede her yıl 75 dolayında hafız mezun ediliyor. Baş Müderris Şeyh Ğani her bir hafızın eğitiminin 6 ile 7 yıl aldığını söylüyor.

Baş Müderrisi Ğani: "Medresemiz 1996'de eğitime başladı. Sabah erkenden başlayan eğitimiz, etaplar halinde akşam geç saatlere kadar devam ediyor." dedi.

Şehy Ğani, medresede öğrencilere sadece Kur'an-ı Kerim'in öğretilmediğini, ayrıca tefsir, fıkıh, siyer ve hadis gibi değişik dallarda da eğitim verildiğini söyledi.