Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yakında İran Irak'a bir ziyaret gerçekleştireceğini bildirdi.
G-20 Zirvesi için Pittsburgh ketine gelen Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'nın heyet liderleri için verdiği yemeğin ardından The Rönesans Oteli'ne gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İran'a gelecek ay yapacağı ziyaretle ilgili bir soru üzerine, tarihin henüz netleşmediğini belirten Erdoğan, 'Ekim veya kasım ayı başı olabilir. Böyle birşeyimiz var' dedi.

Türkiye-İran ilişkilerinin önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: 'Özellikle de bu doğalgazla ilgili ilişkilerimiz, İran'a verebileceğimiz mallar konusu, bölgedeki teröre yönelik yapabileceğimiz müşterek çalışmalar. Bütün bunları geniş kapsamlı ele alabileceğimiz görüşmeler için dışişleri bakanımız gitti. Benim de ekim, kasım ayı başı gibi bir gitme planımız var.'

Erdoğan, Irak'a bir ziyaretinin olup olmayacağı sorusuna ise, 'Irak bu ay içinde kesin. Onu ortalarında filan yapacağız' diye yanıt verdi.

Bu arada, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel de The Rönesans Otel'de kalıyor.

GÖRÜŞLERİMİZİ AKTARDI

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Kıbrıs meselesi hakkında söylediklerinin KKTC'nin de görüşleri olduğunu ve Erdoğan'ın bu görüşleri BM Genel Kurulunda dile getirmesinin yararlı ve anlamlı olduğunu belirtti.

Talat, Başbakan Erdoğan'ın BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Kıbrıs meselesine değinmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, Türkiye ile KKTC'nin Kıbrıs sorununda birlikte hareket ettiğini herkesin bildiğini belirterek, 'Sayın Başbakan Erdoğan'ın söyledikleri bizim de görüşlerimizdir' dedi.


Bayrağı yerden aldı

ABD'nin Pittsburgh kentindeki G-20 Zirvesi'ne katılan liderler aile fotoğrafı çektirdi. Aile fotoğrafı çekimi sırasında liderlerin duracakları yerleri gösteren ülke bayraklarının zeminde yer aldığı görüldü. Başbakan Erdoğan, diğer liderlerin yerlerini aldığı sırada, Türk Bayrağı'nı konulduğu yerden alarak ceketinin iç cebine koydu. Katılımcı ülkelerin liderlerinin eşleri de bir okulu ziyaret etti ve aile fotoğrafı çektirdi.


Samimi karşılama

Başbakan Erdoğan, Pittsburgh'daki G-20 zirvesi çerçevesinde ilk olarak ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama'nın 'Phipps Conservatory' isimli botanik bahçesinde verdiği resepsiyona katıldı. Eşi Emine Erdoğan ile resepsiyona gelen Başbakan Erdoğan'ı, Obama çifti kapıda karşıladı. Önce eşlerle basına fotoğraf veren iki lider, daha sonra birlikte gazetecilere görüntü verdi. Obama, Erdoğan'a, 'Sizi gördüğüme sevindim' derken, Erdoğan da memnuniyetini bildirdi. Emine Erdoğan ile Michelle Obama da görüntü alınırken ayaküstü kısa bir süre sohbet etti./yeni şafak