Hakkari Çukurca'da komutanların döşediği ileri sürülen mayınla şehit olan askerlerin yakınları Tuğgeneral Zeki Es'in serbest kalmasına sert tepki gösterdi.

Askerî mahkemenin verdiği tahliye kararını değerlendiren şehitlerden Uzman Çavuş Ziya Bener'in babası İbrahim Bener, "Mahkeme acı- mızı bir kez daha tazeledi." dedi. Şehit kardeşi Reşit Bener ise şunları söyledi: "Terörle mücadele böyle insanlarla yapıldığı sürece 30 senede bitmedi, bir 130 sene daha bitmez. Sonuna kadar bu davanın peşini bırakmayacağım."

20 Temmuz 2010 tarihinde Hakkâri Çukur-ca'daki Hantepe kırsalına yerleştirilen mayınların patlaması sonucu 6 asker şehit olmuş, 8 asker de yaralanmıştı. Çukurca'daki mayın patlamasıyla ilgili davada Tuğgeneral Zeki Es'in duruşmasına katılan Uzman Çavuş Ziya Bener'in kardeşi Refik Bener, mahkemede şahitlerin General Es hakkında verdikleri ifadelerin önceki verdikleri ifadelerle tamamen zıt olduğunu hatırlattı.

Mahkemede dinlenen tanıkların yalan ifadelerde bulunduklarını ileri süren Refik Bener, "Tanıkların ifadelerini ben de dinledim. Önceki verdikleri ifadeleri de biliyorum. Adamlar resmen generali kurtarmak için yalancı şahitlik yaptı. Mustafa isimli uzman çavuş, ifadesinde, 'emin değilim', 'bilmiyorum', 'tam hatırlayamıyorum', 'hastaydım' gibi kaçamak ve önceki verdiği ifadeyle tamamen zıt ve çelişkili ifade verebilir mi? Bu şahsın tanıklığı ne kadar geçerlidir? Mahkeme başkanı soruyor 'önce neden böyle ifade verdin' diye adam 'hastaydım, savcıdan korktum, böyle ifade verdim' diyebiliyor. Bu tamamen şahsiyetsizliktir, kişiliksizliktir. Terörle mücadele böyle şahsiyetsiz kişilerle yapıldığı sürece bir 30 yıl daha geçse yine bitmez." diye konuştu.

"Başka analar ağlamasın, başka eşler dul kalmasın, başka yürekler yanmasın." diyen şehit kardeşi Reşit Bener, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizler, askeri yöneten kişilerin dürüst, vatanını, milletini, devletini ve askerini seven, şerefli insanların olmasını istiyoruz. Terörle mücadele böyle insanlarla yapıldığı sürece 30 senede bitmedi, bir 130 sene daha bitmez. Ben sonuna kadar bu davanın peşini bırakmayacağım. Bu dünyada bunlar belki kurtulacak. Öbür dünyada ne yapacaklar? O şehitlerimizin yüzüne nasıl bakacaklar?"

Şehit Uzman Çavuş Ziya Bener'in babası İbrahim Bener de, suçluların cezasız kalmaması gerektiğini belirterek, "Bu nasıl adalet, evlatlar kolay yetişmiyor. Ben aslan gibi evladımı verdim. Mahkeme oybirliği ile tahliye kararı veriyor. Oğlumu şehit olun diye mi yolladım askere, acımız bir kez daha tazelendi. Oğlumun her adı söylediğinde içim yanıyor." dedi. (Zaman)