Son yıllarda Taksim"de televizyon ekranlarına da yansıyan "yılbaşında taciz" görüntülerinin bir daha yaşanmaması için harekete geçen İstanbul Emniyeti, Taksim"de görevli "güven timlerinin" sayısını iki katına çıkardı.

Emniyetin "yılbaşı planı" hazır. Geçen yıllarda genellikle yaklaşık 2 bin 500 polis görevlendiren İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü bu yıl sayıyı iki katına çıkardı. İl genelinde 5 bin polis görevli olacak. Kutlamaların merkezi olan Taksim, Bağdat Caddesi, Bakırköy, Sultanahmet, Kadıköy, Nişantaşı gibi yerlerdeyse güven timleri "farklı kılıklarla" görev yapacak.

Sokak başlarına nöbetçi
Örneğin geçen yılbaşı Taksim"de 250 olan güven timi sayısı bu yıl 500"e çıkarıldı. Polisin yılbaşı programı cuma günü saat 17.00"de başlayacak ve ertesi sabah 08.00"e kadar sürecek. İstiklal Caddesi"ne çıkan tüm sokak başlarında 7- 10 polis nöbet bekleyecek. Güven timleri, Noel Baba, simitçi, tatlıcı, kestaneci ya da Milli Piyango bileti satıcısı olarak görev yapacak. Güven timleri özellikle taciz olaylarını takip ederken, kapkaç olaylarına karşı da teyakkuzda olacak.

Turiste İngilizce bilen polis
Emniyet yeni strateji ortaya koyarak üç farklı koldan çalışacak. Buna göre Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve kesen sokakları ve çevre mahalleler üç bölgeye ayrıldı. Yılbaşlarında taciz mağduru olan yabancı turistler için de yine Taksim"de yabancı dil bilen polislere görev verecek. Asmalı Mescid ve Nevizade gibi eğlence yerlerine de özel önem veren emniyet bu bölgelerde güvenlik tedbirlerini üst düzeye çıkaracak.

Geçen yıldan farklı olarak, Taksim Meydanı"ndaki kameralardaki görüntü kalitesi de yükseltildi.

68 kamera gözetleyecek
İstiklal Caddesi, 16 direkte bulunan 68 kamerayla taranacak. Ayrıca Foto Filim Şube Müdürlüğü"ne bağlı 28 seyyar kamerayla da kalabalıkların içinde taciz ve diğer konularla ilgili çekim yapılacak. Bunların bağlı olduğu komuta merkezi MOBESE aracı Taksim Meydanı"nda bulunacak. Bağdat Caddesi, Bakırköy, Nişantaşı gibi merkezi noktaların bulunduğu kentin bütün kutlama alanları, bu MOBESE aracından izlenecek. İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü de kentteki durumu buradan takip edecek. (radikal)