Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde tacize uğrayan kadını koruyan örnek bir karara imza attı. “Cinsel taciz” suçundan yargılanan A.K., taciz ettiği genç kadının bunalarak kardeşi G.K.’ya attığı “Ölümü gelmiş, bizden olmasın” mesajından şikâyetçi oldu. Savcı Mehmet Taştan, A.K.’yi “tehdit” suçundan hakkında soruşturma başlattığı mağdur kadını suçsuz buldu. Savcı Taştan tarafından verilen takipsizlik kararında, A.K.’nin vekili tarafından savcılığa sunulan dilekçe ile tehdit iddiasıyla şikâyetçi olduğu belirtildi. Kararda, A.K.’nin tacizine uğrayan genç bir kadının, 20 Şubat 2015’te, A.K.’nin kardeşi G.K.’ya mesaj attığı kaydedildi. Kararda, genç kadının, tacizine uğradığı A.K.’nın kardeşi G.K.’ya gönderdiği mesajında, “Abine sahip mi çıkıyorsun, hastaneye mi yatıyorsun, ne yapıyorsan yap, çok kötü olacak. Bıraksın peşimi. Bu nedir ya. Aylardır bununla uğraşıyoruz. Bir geceleri evimi aramadığı kalmıştı onu da yaptı. Mahkemeye verdim. Hapis cezası alacak haberin olsun ben artık uğraşamıyorum ölümü gelmiş bizden olmasın” dediği kaydedildi.

‘Mesaj tacizin isyanıdır’
UYAP üzerinden yapılan araştırmada A.K. hakkında Ankara 41. Asliye Ceza Mahkemesi’nde genç kadına “hakaret” suçundan, “cinsel taciz, hakaret, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” suçlarından ise Ankara 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde davalar açıldığı belirtilen kararda, mesajla yaşanan sürecin birbiriyle uyumlu olduğu kaydedildi. Kararda, şöyle denildi: “Şüphelinin, müşteki A.K.’nin kardeşi G.K.’ya gönderdiği mesajın, tehditten ziyade bir erkeğin bitmek tükenmek bilmeyen takip ve telefonla tacizlerine maruz kalan bir kadının isyanı olduğu anlaşılabilmektedir. Kaldı ki mesaj müştekiye değil, müştekiyi uyarıp yaptığı cinsel tacizden vazgeçirmesi için müştekinin kardeşi G.K.’ya gönderilmiştir.

‘Doğal refleks’
Bu durum bile şüphelinin şikâyete konu mesajı, tehdit amacıyla değil, müştekinin kendisine yönelik sırnaşıkça hal alan eylemlerini engellemek gayesiyle yazdığını açıkça ortaya koymaktadır. Mesajdaki ‘ölümü gelmiş bizden bulmasın’ şeklindeki ifadenin, yazının tamamıyla birlikte okunduğunda tehdit suçunun unsurlarını taşımadığı, kendisine yönelik haksız saldırıları sona erdirmek kastıyla ve doğal refleks şeklinde yazıldığı kanaatine varılmıştır.”