Aydın"da sağlık çalışanları bugün ilginç bir eylem gerçekleştirdi. Sağlıktaki sorunların dev gibi büyüdüğünü ve yetkililerin seslerini duyuramadıklarını belirten Aydın Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aydın Şubesi ve Türk Sağlık Sen Aydın Şubesi develerle Aydın İstasyonu"ndan İl Sağlık Müdürlüğü"ne kadar yürüyüp basın açıklaması yaptılar. Eylemde sağlıkçılar "Deveyi Hendekten Atlatmak" deyimine temsilen eylem yaptıkları develerle eşeği orta refüjden atlatıp “Deveyi hendekten atlattık, ama sağlık bakanına ve yerel yöneticilere derdimizi anlatamadık” dediler.
Üzerlerinde hekimlerin ve sağlık çalışanların yanı sıra vatandaşların yaşadığı sıkıntıların yazılı olduğu pankartları taşıyan develer yürüyüş sırasında kırmızı ışıkta durmayı da ihmal etmediler. Yolda sendikacılarla birlikte yürüyen deve katarını gören trafik polisleri ne yapacağını şaşırıp, durumu telefonla polis merkezine bildirirken, Sağlık Müdürlüğü önüne kadar yürüyen develeri gören herkes gülmekten kendini alamadı. Yürüyüş sırasında eylemi karşı çıkıp protesto eden bir vatandaş ile destek veren iki vatandaş arasında tartışma çıktı.
Aydın Tren Garı"ndan İl Sağlık Müdürlüğü önüne kadar develer ve bir eşekle yürüyen Sendikacılar adına açıklama yapan Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, develerle eylem yapmalarının esas amacını seslerini duyurmak olduğunu belirterek son uygulamalarla sağlık çalışanlarının bazı yönleri ile develere benzediğini de söyledi.
“BİZİ DUYMADILAR BELKİ DEVELRİ DUYARLAR”
Aydın"da güreşleriyle gündeme gelen develerin aslen Asya, Afrika ve Amerika"nın çöl bölgelerinde yaşadıklarını ve en önemli özelliklerinin açlığa ve susuzluğa dayanıklı olmaları ve zor ortamlara rağmen görevlerini yerine getirebilmeleri olduğunu ifade eden Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, “Aslında bu özellikleri açısından sağlık çalışanları develere çok benzer. Çünkü sağlık çalışanları, tıpkı develer gibi, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlığın ticaret haline geldiği bu “sağlık” ortamında, artan iş yükü ve evrak bürokrasisi nedeniyle öğle arasında dahi yemek yemeye fırsat bulamamakta ve açlığa dayanarak hastalarına sağlık hizmeti sunmaktadırlar. Emin olun ki sağlık çalışanlarının da tıpkı develer gibi bir dayanma sınırı vardır. Sağlık çalışanları da aç kalır, susuz kalır, görevini yerine getirmeye çalışır ama bir zaman gelir ve tükenir. Orada çöker kalır, tıpkı develer gibi. Buradan Aydın"a, Türkiye"ye sesleniyoruz: Bittik, tükendik, çöktük” dedi.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ BİR DEVE KADAR HAKKI YOK MUDUR?”
Sağlık çalışanlarının da insan olduğunu ve kendilerinin de bir sınırı olduğunu ifade eden Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, “Kim bir günde onlarca hastaya tedavi öneren bir hekimin 100. hastası olmak ister? Hem söyler misiniz bize; çalışmaktan tükenmiş bir hekimin, hemşirenin, sağlık çalışanının gün boyu yaşadığı yorgunluk nedeniyle yapacağı hatadan kim sorumludur? Unutmayın develere bile onların taşıyamayacağı kadar yük yüklenmez. Hal böyleyse sormak isteriz size: Bu ülkede sağlık çalışanlarının bir deve kadar hakkı yok mudur? Bilirsiniz develerin etinden, sütünden, tüyünden, derisinden yararlanılır. Sağlıkta Dönüşüm Programı sağlık çalışanlarının bir insan olduğunu unutmuş olmalıdır ki, tıpkı develer gibi bizlerin de her bir yönünden yararlanmaya kalkışmıştır. “Ne iş olursa yapacaksın” zorlamaları bizi tüketmiştir. Ama unutmayınız develeri kızdırmaya gelmez. Çünkü eğer develer bir kez kızarsa onların sağları-solları, ne yapacakları belli olmaz. Ve develer ne yapar ederler ve kendilerini kızdıranları bir biçimde pişman ederler. Şimdi buradan bizleri kızdıran Sağlık Bakanı ve yetkililere sesleniyoruz: Kızıyoruz!” diye konuştu.
İl Sağlık Müdürlüğü önünde yüksek sesle yaptığı açıklama ile sağlık çalışanlarının istek ve taleplerini madde madde okuyarak sesini duyurmaya çalışan Atay, “Bugüne kadar sorunlarımızı raporlarla, açıklamalarla, yazılarla, bildirilerle, basın toplantılarıyla, ziyaretlerle ve benzeri pek çok yolla ülkemizin ve kentimizin yetkililerine anlatmaya çalıştık. Bugüne kadar bu sesimize aldığımız tek yanıt sağlık çalışanlarının hedef gösterilmesine devam edilmesi olmuştur. Ve ne yazık ki bu hedef gösterme nedeniyle Sağlıkta Dönüşüm Programı sonrasında sağlık çalışanlarına yönelen şiddet arttı. Bugün bu vesile ile bir kez de sesimizi develer aracılığıyla iletmek istedik. Düşündük ki, bizim sesimizi duymayanlar belki develerin sesini duyabilir. Kim bilir duymayan kulaklara, görmeyen gözlere bizim anlatamadığımızı belki develer anlatabilir” ifadelerine yer verdi.
Sendika üyelerinin açıklamasının ardından develer üzerilerinde taşıdığı pankartlarla il sağlık müdürlüğü önünden yollarına devam ettiler. Eylemi duyup olay yerine gelen polisler bile develi eylemi görünce gülmekten kendilerini alamadılar.