Buna göre Genelkurmay Başkanı, yeni Karargâh'a taşınacak. Genelkurmay tabelası inecek, 'J' başkanlıkları dahil tüm, birimler yenilenecek.

Taraf gazetesi yine gündeme oturacak bir manşetle okurlarının karşısına çıktı. Başbakan Erdoğan'ın 'Taslak hazırlayın' diye görevlendirdiği isimlerden biri, Mehmet Baransu'ya projenin ayrıntılarını anlattı.

GENELKURMAY'IN DİRENİŞİ VE AB DÜZENLEMELERİ

Balyoz sanığı üç generalle ilgili Genelkurmay'ın tutumu, sivil-asker ilişkilerine yönelik AB'nin de istediği düzenlemeler için hükümeti harekete geçirdi. Teknik inceleme sona ermeden de çalışmanın kamuoyuna yansımaması için gizlilik prensibine azami dikkat edilmesi istendi.

DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİ ARAŞTIRILIYOR

Başbakan'ın isteğiyle başlatılan çalışmada, öncelikle teknik konular masaya yatırılacak. Dünyadaki Savunma Bakanlığı modelleri incelenecek. Fiziki ve teknik olarak Türkiye'ye en uygun Savunma Bakanlıkları örnekleri, raporlaştırılıp hükümete sunulacak. Bu çalışmayla Karargâh'taki 'J' Başkanlıkları başta olmak üzere, tüm birimler gözden geçirilecek. Karargâh'ta fiziki ve teknik olarak reorganizasyon yapılacak.

Genelkurmay Başkanı da Savunma Bakanı'na bağlı olarak çalışan üst düzey askerî yetkili konumuna gelecek. Çalışmaya kısa süre önce başlandığı için hazırlanacak teknik raporda neler olacağını çalışma sonucunda göreceğiz.

GENELKURMAY İLE MÜZAKERE EDİLECEK

Çalışmanın ne zaman biteceği de şimdilik Ankara'da bilinmiyor. Konunun, Genelkurmay Başkanlığı'yla da karşılıklı olarak müzakere edileceği belirtiliyor. Görünen o ki Ankara, Genelkurmay Karargâhı'nın Savunma Bakanlığı Karargâhı'na dönüştürülmesinde kararlı.

PENTAGON MODELİ

Hükümetin hayata geçirmek için düğmeye bastığı çalışmanın sonucunda, Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Bakanlığı'na bağlanacak. Genelkurmay Başkanlığı makam odası başta olmak üzere Karargâh'ta büyük bir değişiklik olacağı da kesin. Savunma Bakanlığı kadrosu, Genelkurmay Karargâhı'na taşınacak ve Pentagon'a benzer Savunma Bakanlığı kurulacak.