Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın kadınların toplumda etkin olmalarına yönelik başlattığı girişimler meyve vermeye başladı. Meclis İnsan Hakları Komisyonu, Riyad'da yaptığı toplantıda kadınların etkin olmalarının bir an önce hayata geçirilmesi için Meclis'te özel bir komisyon oluşturulmasına karar verdi. Sözkonusu özel komisyon, kadınların Meclis'te temsil edilebilmeleri yönünde faaliyet gösterecek.

Meclis'in insan hakları komisyonu toplantısında alınan kararlara göre 17 ay sonra yapılacak olan 6. Şura toplantısına kadar tüm düzenlemeler yapılacak, eksiklikler giderilecek ve kadınlar hem Şura'da, hem de önümüzdeki belediye seçimlerinde belediye meclis üyelerine aday olabilecekler, seçmen olarak sandık başına gidebilecekler.

Bu arada mecliste oluşturulan kadın işleri komisyonunun yanı sıra bir de gençlik işleri komisyonu kuruldu.

İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Al Asheik konuya ilişkin açıklamasında, "Şu anda meclisimizde 12 kadın danışman görev yapıyor. Kralımız Abdullah aldığı son kararın bir an önce hayata geçirilmesini istiyor ve bizlerin de çalışmalarımızı hızlandırmasını talep ediyor. Meclisimize katılacak olan kadınlar kaliteyi arttıracak. Ancak her şey İslam kanunları çerçevesinde olacak. Zengin İslami geleneklerimiz ile kanunlarımız birleşince ortaya İslam prensiplerinin uygulanacağı bir çatı çıkacak" dedi.

"Tüm alınan bu kararların Suudi kadınların daha iyi refah seviyesine yükseltilmesini amaçladığını" belirten Al Asheik şöyle devam etti:

"Suudi kadın sağlık, ekonomik, yönetim ve sosyal alanlarda mükemmel eğitim alıyor. Onların bu entelektüel kapasitesi ile uluslararası sorunların çözümü ve krallığımızın hedeflerine ulaşması daha da kolaylaşacak. Her şey krallığımızın milli birliği, ülkemizin ve bölgemizin gelişimi ve güvenliği, barış içinde yaşamak için yapılıyor."