Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, Nefise Şems Sanat ve Zanaat Akademisi"nin düzenlediği ve doğu tarzı elbiselerin sergilendiği defile, ülkede bir ilke imza attı.

İslam"ın en katı yorumunu resmi din olarak uygulayan Suudi Arabistan"da yetkililerin onayını alan ilk moda şovu sadece kadınlar tarafından izlenebildi.

Ülkede daha önce yalnızca alışveriş sırasında kadınlara özel "pazar defileleri" yapılır ve nádiren hayır defileleri düzenlenirdi. İzinli ilk moda şovu ise, Suudi modacılar arasında rekabet yaratmayı amaçlıyor.

Nefise Şems Sanat ve Zanaat Akademisi"nin düzenlediği moda şovunun tasarım yarışması bölümüne, 120 Suudi modacı başvurdu. Moda yarışması için 28 tasarımcı finale kaldı. Vicdan el Şaryufi"nin kreasyonu birinci seçildi ve 100 bin riyallik (40 bin TL) ödülün sahibi oldu. Organizatör Susan Şami, abayadan (çarşaf) gelinliğe birçok kreasyonun sergilendiği defileler konusunda, "Şovun İslami kurallara uygun olması için gerekli kısıtlamaları getirdik" dedi.

Bir top model, defileyi şöyle yorumladı: "Burada yapılan defile, diğer yerlerdekinden öyle farklı ki..." Defileye kameralar sokulmadı.

GAZETEPORT