Türkiye'de son yıllarda yetişkin ve çocuklarda sıkça yaşanan kemik kırılması olaylarının ana sebebplerinden birinin süt ve ürünlerinin az tüketilmesi olduğu tespit edildi. Ülkede özellikle yetişkinlerin süt tüketmediği bildirildi.
Bir tarım ülkesi olan Türkiye'de yetişkinler arasında 'Ben çocuk muyum süt içeyim' gibi yanlış bir anlayışın söz konusu olduğunu belirtien Ör-Koop Gıda Mühendisi Nazan Karabıyıklı insanların her yaşta süt ve ürünlerini tüketmesi gerektiğini kaydetti.
ÖR-KOOP"ta gıda mühendisi olarak görev yapan Nazan Karabıyıklı"nın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye"de içilen sütün yüzde 75"ini çocuklar tüketiyor.
Karabıyıklı araştırmasında, Türk tüketicisinin sütü içmek yerine daha çok yoğurt ve yemek yapmada kullandığını kaydetti. Karabıyıklı, Türkiye"de içilen sütün yüzde 75"ini çocuklar tarafından tüketildiğini belirtirken, tüketimin küçük yaşlarda daha yoğunlukta olduğunu, 7-9 yaş grubunda tüketimin minmum seviyeye düştüğünü belirtti.
Karabıyıklı, Türkiye'de 9-10 yaşlarından sonra ise giderek azalan bir süt tüketiminin söz konusu olduğunu, sütün çoğunlukla sabah kahvaltıda ve gece yatmadan önce içilen bir içecek olarak tercih edilip tüketildiğini belirtti. Karabıyıklı, daha çok çocukların severek içtiği hazır aromalı süt tüketiminin ise yıllık ortalama yüzde 20 büyüme hızı ile gelişme gösterdiğini ifade ederek "Ülkemizde süt sudan ucuz. Çok önemli bir besin kaynağı olmasına rağmen Türkiye'de maalesef süt tüketilmiyor. Buna üreticilerimiz de dahil. Son yıllarda asitli içeceklerin aşırı tüketilmesi ile insanlarımızda kemikkırılma ve kemik erime olayları çok fazla arttı. Kışın sıcak, yazın da soğuk olarak tüketilebilen muhteşem bir içecek olan süt içmeyi alışkanlık haline getirebilrsek ülkemizde bir çok sağlık sorunu da kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bunun için öncelikle büyüklerimiz küçüklere örnek olmalıdır" dedi.