Aydın ve ilçelerinde bu yıl süt besiciliği yapan çiftçilerin büyük bir bölümü, süt verimini arttırdığı gerekçesiyle slajlık mısır ekimine yöneldi. Hayvanlarını slaj ile besleyen besicilerin ortalama yüzde 10 civarında daha fazla süt elde ettiği belirtiliyor.
ÖR-KOOP Müdürü Mehmet Şimşek, süt ürünleriyle geçimini sağlayan çiftçilerin maliyeti düşük verimi yüksek olan slajlık mısır ekimini yaygın olarak yapmaya başladığı söyledi. Kaliteli slaj yapmak için mısırların koçan ve saplarıyla birlikte iyice parçalanması gerektiğini açıklayan Şimşek, parçalanan bitkilerin ya toprak altına hazırlanmış beton kuyularda yada yüzeyde iyice üzeri örtülerek bekletilmesi gerektiğini ifade etti. Halk arasında turşu yemi olarak da bilinen slajın bir iki ay içerisinde hazır hale geldiğini belirten Şimşek, “Slajın, kış aylarında süt hayvanlarına kuru yemlerle birlikte verilmesi daha uygun olur. Slajın besin değeri, hayvanların yaz aylarında aldıkları besinlerle eş değerdir. Kaba yemlerin maliyeti düşük olmasına rağmen süt verimi yüksek olmaktadır. Süt ineklerinde slajla beslemede yüzde 25'lere varan oranlarda süt verimi artışı olmaktadır. Slaj yem sayesinde hazır yemler aranmamaktadır” dedi.
Mehmet Şimşek, hayvancılığın sektörünün gelişmesinin, yüksek verimli kültür hayvanlarının kullanımı ve yem maliyetini düşürülmesine bağlı olduğu kaydetti. Ülkemizde hayvancılık faaliyetlerinin en önemli sorununun kaliteli kaba yeşil yem teminindeki eksiklik olduğunun altını çizen Şimşek, özellikle kış mevsiminde bu eksikliğin et ve süt veriminde düşüşlere neden olduğunu hatırlatarak, “Bunu engellemenin tek yolu, diğer mevsimlerde bol bulunan yeşil yem bitkilerinin slaj yapılarak kış mevsimlerinde hayvanlara yedirilmesidir. Gerekli besin değerlerinden taviz vermemek kaydıyla yem giderlerini en aza indirebilen yetiştiricinin karlılık oranı da artmaktadır. Slaj yemi, kış beslenmesinde güvence altına alınması, işçilik ve kaba yeşil yem sorununa çözüm getirmesi açısından son derece önemlidir. Slaj çok ucuz bir yemdir. Karma yem maliyetini yüzde 50-60 oranında azaltır ve slaj açılmadıkça, yaklaşık 2 yıl boyunca saklanabilir” diye konuştu.
- SLAJ -
Ekseriyetle besicilikte kullanılan slaj, özellikle kış aylarında yem sıkıntısının yaşandığı dönemlerde çiftçilere verimi artıran ucuz bir yem desteği olarak kullanılıyor. Evlerde başta mısır olmak üzere yonca, fiğ, sorgun, arpa, buğday ve çavdar gibi bitkilerden hazırlanan slaj yem, açılan çukurlara doldurularak gömülüyor. Daha sonra üstüne naylon örtü geçirilen bu otlar, toprak altında 2-3 ay bekletildikten sonra ekşimsi bir tat alarak hayvan yemi haline geliyor. Kış aylarında hayvanlara direk olarak veya samanla karıştırılarak verilen slajın, süt verimini artırmak için en ucuz ve kaliteli yem olduğu ifade ediliyor. Hayvanların iştahının artmasına neden olan slaj, et ve süt verimi bu oranda çoğaltıyor.