Sağlıklı yaşam deyince akla ilk gelen isimlerden olan, dünyaca ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz bu yılki Türkiye ziyaretinde de beslenme tavsiyeleri vermeyi unutmadı. Uzun ve sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında bol bol sıvı tüketilmesini öneren Dr. Öz, kavurucu sıcakların kişilerin vücudunda ısı kramplarına ve ısı yorgunluğuna yol açabileceğine dikkat çekti.

‘Meyve ve sebzeye odaklanın’

Dr. Mehmet Öz’ün sıcak havalarda hayatınızı kolaylaştıracak sağlıklı yaşam önerileri arasında şu bilgiler yer alıyor: “Ramazan boyunca kötü ve sağlıksız beslenirlerseniz kilo alırsınız. Bu yüzden iftarda taze meyve ve sebze yemeye odaklanırsanız, vücudunuza gıda alımını düzenleme şansı verirsiniz. Sahurda, sıcak yaz günlerinde ihtiyaç duyulan tuz ihtiyacını karşılamak için bol bol sıvı almayı unutmayın. Süt yağları oruç tutarken rahatsızlık verebilir, o yüzden ayran bu dönem için benim favorilerimden biri. Karpuz ve salatalık gibi sıvı içeren gıdalar oruç tuttuğunuz uzun sıcak yaz günlerinde vücudun susuz kalmamasına yardımcı olacaktır. Yaz boyunca su kaybını önlemek için bazı bilinçli kararlar alabilirsiniz. Kalkar kalkmaz bir bardak su içmek ve evden çıkarken yanınıza bir şişe su almak bunlardan bazılarıdır. Baş ağrısı, yorgunluk, koyu renk idrar ve ağız kuruluğu susuzluğun belirtileri arasındadır.”

‘Güneş kreminiz 30 faktör olsun’

Dr. Öz, yaz aylarında görülebilecek, endişelenilmesi gereken iki durumdan da bahsediyor: “Isı krampları, egzersiz yaparken yeterli miktarda su almadığınızın göstergesidir. Eğer kaslarınızda bu tarz kramplar yaşıyorsanız, yavaşlamanız gerekir. Vücudunuzu soğutmalı ve su almalısınız Isı yorgunluğu genel vücut ısınızın sağlıksız bir dereceye ulaştığında olur. Kramp, kusma, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi belirtiler olduğunda hemen yavaşlamalı ve vücudunuzu soğutmalısınız. Güneş yanıklarına da dikkat. Hayatınız boyunca 5 kere güneş yanığına maruz kalmanın cilt kanseri riskinizi iki katına çıkardığını biliyor muydunuz?”

Ünlü kalp cerrahı Mehmet Öz “Sahurda bol bol sıvı alın, vücudunuzun susuz kalmamasına yardımcı olmak için de karpuz ve salatalık yiyebilirsiniz” diyor