DENİZLİ'de üretim yapan ve Okul Sütü Projesi kapsamında Doğu ve Güneydoğu illerinde 20 milyon 241 bin 64 kutu süt dağıtan Aynes firmasından aldığı süt numunelerinden bazılarının bozuk olduğu yolunda rapor hazırlayarak bakanlığa gönderen Denizli İl Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda ikinci şok yaşanıyor.

Bakanlık yetkilileri tarafından yapılan denetim sonucu fiziki şartları yeterli olmadığı gerekçesiyle, mikrobiyolojik analizlerin yapıldığı bölümü kapatılan laboratuvarın Müdürü Mustafa Yurttürk Afyonkarahisar'a, Müdür Yardımcısı Mustafa Karadeniz Kastamonu'ya tayin edildi.Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bağlı Denizli İl Gıda Kontrol Labaratuvarı, Aynes Süt firmasının Okul Sütü Projesi kapsamında Doğu ve Güneydoğu illerine okullarda dağıtılmak üzere gönderdiği 20 milyon 241 bin 64 kutu sütten 63 numune alıp inceledi.

Sütlerden 9'unun steril yönden uygun olmadığını belirten rapor hazırlayıp Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderdi. Firmanın itirazı üzerine numuneler İzmir'e gönderilip başka laboratuvarlarda analizi yapıldı. Bu analizlerde ise 8 süt numunesinin uygun olduğu, bir tanesinin ise steril yönden uygun olmadığı yolunda rapor verildi.

FİRMAYA CEZA, MÜDÜRVE YARDIMCISINA TAYİN

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de Aynes'e 11 bin 875 lira para cezası kesti. Gelişmeler üzerine bakanlıktan gelen yetkililer, laboratuvarı inceledi ve mikrobiyolojik analizlerin yapıldığı bölümün steril ve fiziki koşullarının uygun olmaması nedeniyle kapatılmasını kararlaştırıldı. Son olarak Denizli İl Gıda Kontrol Laboratuvarı'nın 11 yıllık müdürü Mustafa Yurttürk Afyonkarahisar'a, Müdür Yardımcısı Mustafa Karadeniz Kastamonu'ya tayin edildi.

CHP'Lİ KESKİN TBMM'YE TAŞIDI

Tayinler şok etkisi yaratırken CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin konuyu TBMM gündemine taşıdı. Süreçle ilgili TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi veren Keskin, tayinleri de sürgün olarak nitelendirdi. İktidarın kendi yandaşı olan firmayı korumak ve sütteki kirliği örtmek için kirli yöntemler kullandığını ileri süren Keskin şöyle dedi:

"Siyasal iktidar yandaşı olan firmayı korumak için utanç verici tasarrufları devreye sokmaktadır. Laboratuvar oyunlarından sonra yöneticilerini de hedefine almış, Müdür ve Müdür Yardımcısını başka yerlere sürgün etmiştir. Müdür Mustafa Yurttürk Afyonkarahisar'a, Müdür Yardımcısı Adnan Karadeniz Kastamonu'ya atanmıştır. Bu uygulama iktidarın gerçekleri örtme çabalarının kanıtını oluşturmaktadır. Firmaya 11 bin 875 lira para cezası kesildiğini açıklamıştır. Tarım İl Müdürlüğü'nün dün geç saatlerde basına yaptığı açıklamanın dokusu, kaleme alınışının olayı kapatmaya, gizlemeye yönelik olduğu görülmektedir."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle Adnan Keskin'in verdiği önergede, süreçle ilgili bazı sorular yöneltti.Bu arada tayin edilen Müdür Mustafa Yurtürk'ün birkaç gün önce rapor aldığı belirtildi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA: İKİ OLAY ARASINDA BAĞLANTI YOK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aynes firmasının okullara gönderdiği sütlerin analizleri ile ilgili iddialara yazılı olarak yanıt verdi. Bakanlık, laboratuvarın mikrobiyoloji biriminin daha iyi hizmet verebilmesi için analiz yapma yetkisinin 22 Mayıs tarihi itibariyle askıya alındığını, laboratuvarın sadece mikrobiyolojik analiz yapan biriminin faaliyetinin geçici olarak durdurulduğunu ve laboratuvar müdürü ve yardımcısının görevlerinden 20 Nisan'da alındığını açıkladı. Açıklamada, "Söz konusu laboratuvarla ilgili teftiş süreci okul sütü programının başladığı 2 Mayıs 2012 tarihinden önce başlamış olup, iki olayın birbiriyle bağlantısı bulunmamaktadır" denildi.

Açıklamada bazı basın yayın organlarında Aynes firmasının ürettiği sütün bozuk olduğunu tespit eden Denizli Gıda Kontrol Laboratuvarı'nın kapatıldığı şeklinde iddialara yer verildiği belirtilerek, basında yer alan iddiaların gerçek dışı olduğu, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla bakanlık tarafından açıklama yapmaya ihtiyaç duyulduğu ifade edildi. Bakanlığa bağlı 41 Gıda Kontrol Laboratuvarı, 71 de Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı bulunduğu, kamu laboratuvarlarının idari, mali ve teknik yönlerden denetiminin rutin olarak bakanlığın Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından yapıldığı açıklamada vurgulandı. Habere konu olan Denizli Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda mikrobiyoloji, mikrotoksin, katkı, kalıntı, fiziksel ve kimyasal analizlerin yapıldığı belirtilen açıklamada, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'nın 8-31 Mart 2012 tarihleri arasında söz konusu laboratuvarda gerçekleştirdiği rutin teftişte hizmet binasında fiziki eksikliklerin tespit edildiği ve bu duruma istinaden inceleme başlatıldığı ifade edildi. İnceleme sonucunda Laboratuvar Müdürü ve gerçekleştirme görevlisinin idari tedbir amaçlı 20 Nisan 2012 tarihinde görevinden alındığına dikkat çekilen açıklamada, "Laboratuvarın fiziki şartlarının ve teknik özelliklerinin değerlendirilerek daha aktif hale getirilmesi için uzman bir heyet tarafından hazırlanan 15 Mayıs 2012 tarihli rapora istinaden, laboratuvarın mikrobiyoloji biriminin daha iyi hizmet verebilmesi ve analizlerin tadilattan etkilenmemesi için analiz yapma yetkisi 22 Mayıs 2012 tarihi itibariyle askıya alınmıştır. Laboratuvarın sadece mikrobiyolojik analiz yapan biriminin faaliyeti geçici olarak durdurulmuştur. Söz konusu laboratuvarla ilgili teftiş süreci okul sütü programının başladığı 2 Mayıs 2012 tarihinden önce başlamış olup, iki olayın birbiriyle bağlantısı bulunmamaktadır" denildi.