Prof. Dr. Şahin, yüzde 90'lar seviyesine kadar çıkan 'susma hakkı' oranının, Ergenekon ile birlikte düştüğünü söyledi. Şahin, 'Teknik takip sonuçları önlerine konulan zanlılar, konuşmak zorunda kaldı' dedi.


Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cumhur Şahin, Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMUK) çıktıktan sonra çeşitli suçlardan dolayı gözaltına alınan zanlıların “susma hakkı”nı kullanmaya başladıklarını, Ergenekon soruşturmasından sonra ise bu kuralın bozulduğunu bildirdi.
Şahin, Ergenekon'la birlikte gündeme gelen “teknik takip” işleminin sonucu olarak telefon kayıtları önüne konulan zanlıların ister istemez konuşmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

CMUK'un hayata geçmesi ile birlikte gözaltında “susma hakkı”nı kullanan zanlıların sayısının yüzde 90'lar seviyesine ulaştığını söyledi.

Prof. Dr. Şahin, son zamanlarda ise Ergenekon operasyonunu örnek göstererek, “teknik takip” işlemi ile birlikte “susma hakkı” kullanımında büyük bir düşüş yaşandığını ifade etti.

SUSANLAR AZALACAK

Telefon kayıtları önüne konulan zanlıların ister istemez konuşmak zorunda kaldıklarını anlatan Cumhur Şahin, gözaltında konuşmama hakkını kullanan kişilerin sayısının teknik takip işlemleri sonucu giderek azalacağına dikkat çekti.

Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan 100'e yakın zanlıdan aralarında Şener Eruygur ve Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu çok az sayıda kişi “susma hakkı”nı kullanmıştı.


AB'ye uyum şartlarından

Sanığa tanınan “Susma Hakkı”, AB'ye uyum kapsamında 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu'nda da (CMK) yer aldı. CMK'nın 147. maddesine göre, polis sorgulayacağı kişiye mutlaka önceden kanuni haklarını bildirdikten sonra ifade almaya başlamak zorunda.


Yoğun bakımdan çıktı

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi'ndeki koğuşunun merdivenlerinde düşerek beyin kanaması geçiren emekli Orgeneral Şener Eruygur, 28 gün kaldığı yoğun bakım servisinden çıkarıldı. Sağ tarafında bulunan silik felç durumu devam eden Eruygur, kendi solunumunu yapacak durumuna geldiği için beyin ve sinir sistemleri servisine alındı. Doktorları, emekli orgeneralin çevredeki insanları algılayarak, tepki vermeye başladığını söyledi. (Yenişafak)