Aracın deneme sürüşü ve basın toplantısı Okan Üniversitesi’nin Akfırat Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, sanayi ve üniversite işbirliğine çok önem verdiklerini, üniversite olarak amaçlarının, geliştirdikleri AR-GE çalışmaları ile dünya üniversitesi olmak olduğunu söyledi.

Bu çerçevede Batı’yla olan ilişkilerini, Doğu’yla da kuvvetlendireceklerini vurgulayan Okan, özellikle yurtdışında uluslararası başarılar kazanmış üniversiteler ile yaptıkları işbirlikleri ile öğrencilerinin, Kurtköy’den dünyaya açılmalarını sağlamak istediklerini kaydetti.

-SÜRÜCÜSÜZ ARACA 500 BİN DOLAR YATIRIM YAPILDI-

 

Üniversitenin AR-GE çalışmaları kapsamında başlattığı Türkiye’nin ilk ’sürücüsüz otomobil’ için AR-GE çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Okan, deneme sürüşü tamamlanan otonom aracın, Türk mühendisleri tarafından da geliştirilip, uygulamaya geçebileceğinin bu çalışma sayesinde görüldüğünü kaydetti. Üniversite olarak sürücüsüzaraç geliştirme konusunda bilimsel çalışmaların tamamlandığına dikkati çeken Okan, bu teknolojinin artık otomotivmarkalarının beğenisine sunulduğunu vurguladı. Okan, sürücüsüz aracın geliştirilmesinde, tüm AR-GE çalışmaları boyunca yaklaşık 400 bin ile 500 bin dolar arasında yatırım yapıldığını bildirdi.

-NORMAL BİR OTOMOBİLE GÖRE DAHA HIZLI DURUYOR-

UTAS Müdürü, Proje Yöneticisi ve Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Tuncay ise otonom araçların, yollardaki güvenliği arttıracağını belirterek, "Sürücüsüz araçlar, hızlı frenleme özelliği sayesinde önüne herhangi bir cisim çıktığında normal bir otomobile göre çok daha hızlı durabiliyor. Bu sayede güvenli sürüş alanında çığır açacak" dedi.

Toplantıda verilen bilgilere göre, sürücüsüz araç hareket esnasında radara benzer cihaz, ‘LIDAR’ ile çalışıyor. LIDAR, lazer ışınlarının gönderiliş zamanı ile yansıdıktan sonra geri ulaşım sürelerini kullanarak mesafeleri hesaplıyor. Araçta elektrikli hale dönüştürülmüş direksiyon, fren ve gaz pedalı kumandasıyla yönetiliyor. Normal bir otomobilin özelliklerine sahip araç, çevreden en küçük bir sinyal gelmesi ya da önüne bir engel çıkması halinde duruyor.

ANKA