Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Türkiye'de sıcak yaz günlerinde ve Ramazan ayında özellikle karayolu trafiğinde bazı saatlerde yoğunluğun arttığını, vatandaşların bir an önce gitmek istedikleri yere ulaşmak için sabırsızlandığını söyledi.
Bu düşüncenin küçük hataları beraberinde getirdiğini, bu nedenle de kazaların meydana geldiğini belirten Çelik, ölümlere varan trafik kazaları yaşanmadan önce bazı tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi. Aşırı sıcak ve havadaki nem oranının yüksek olduğu bu günlerde, sıvı ve tuz kaybı nedeniyle bayılma, baş dönmesi, koma ve tansiyon problemleri olanlarda ölümlere varan sonuçların ortaya çıkabileceğini ifade eden Çelik, ''Nem oranı yüksek olduğunda su ve tuz kaybı da artar. Bu nedenle yanlarında kesme şeker, tuzlu çerez gibi gıdalar bulundurmalılar. Sürücüler araç kullanırken yaptıkları işin, hayatlarının en önemli işi olduğunun, yapılacak yanlışın hayatla ödeneceğinin farkında olmalıdır'' dedi.

Direksiyonda cep telefonu alkol etkisi yaratıyor

Özellikle Ramazan ayının yaklaştığı bu günlerde şehirler arası yolculuk yapan sürücülere kurallara uyması konusunda azami dikkat göstermeleri uyarısında bulunan Çelik, şunları kaydetti:
''Kilometre tablosuna sık sık bakılmalı. Aşırı hızın trafik kazalarının meydana gelişinde büyük payı var. Dinlenmiş olarak yola çıkılmalı, en fazla 5 saat araç kullanılmalıdır. Stres ve can sıkıntısının dikkatimizi toplamamıza engel olduğu unutulmamalıdır. Emniyet kemeri mutlaka takılmalıdır. Araçta telefon sohbetleri, sürücünün kaza yapma ihtimalini 4 kat artırır. Hemen hemen alkollü araç kullanmaya eşdeğer bir durum ortaya çıkar. İstatistiklere göre kazaların üçte biri kavşaklarda olmaktadır. Her zaman dikkatli olunmalı ama kavşaklarda daha da dikkatli olunmalıdır. 'Geçmiş olsun', 'Allah rahmet eylesin' demesinler, 'geç kaldın' desinler.''
Ayarsız farlar ve gereksiz yere uzun farların kullanılmasının yalnız karşıdan geleni değil, önde giden araç sürücülerini de zor durumda bıraktığını aktaran Çelik, bu durumun, sürücülerin görüş alanlarını daraltarak kaza yapmalarına yol açabileceğini vurguladı. Çelik, sabırsızlık ve telaş sonucu selektörle oynamanın karşıdaki sürücüyü kışkırtacağını ve sinirlendireceğini belirterek, bu durumun da kötü sonuçlara yol açabileceğini sözlerine ekledi.