Demokratik açılım sürecinde Ankara'yı dinleyen, İstanbul'da görüşmeler yapan İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Diyarbakır'dayız. Bu kez sokaktaki vatandaşı dinlemek üzere. Atalay önce Diyarbakır'ın sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi. Sivil toplumun çok etkili olduğu bir şehir Diyarbakır. Sabah başlayan toplantı Cuma namazına kadar sürdü. Diyarbakırlı sivil toplum kuruluşları hazırlıklı gelmişlerdi.

TAHMİN EDİLEMEYEN

"Sürprizlere hazır olun" dedi bakan. "Tahmin ettiğiniz şeyler var bir de tahmin etmediğiniz şeyler olacak" sözü verdi. Toplantı bitti, Cuma namazı için tarihi Ulu Cami'ye geçildi. Class Oteli ile Ulu Cami arasında kepenkler kapalıydı. Bakan hiçbir komplekse kapılmadan o kepenklerin önünden geçip Ulu Cami'ye geldi. Bakan kendileri ile birlikte saf tutup namaz kılınca Diyarbakırlıların gözlerindeki parıltı görülmeye değerdi. İmam Emin hoca, dinimizde ırkçlığın yeri olmadığına dair bir hutbe okudu.

BARIŞI SAĞLAYIN

Namaz bitti, bakan caminin avlusuna çıktı. Etrafını sardılar, "Barış sağlayın" diyenler çoğunluktaydı. Hac kontenjanının artırılmasını isteyen de oldu, çocuklarımız işsiz diye bağıran da. Atalay cami avlusundan çıkıp şehir merkezine doğru yürümeye başladı. Merkeze doğru dükkanların kepenkleri açılmış, Diyarbakırlılar Gazi Caddesi'ni doldurmuştu. Genç bir esnaf, "Diyarbakır halkı için yararlı, biz destekliyoruz” dedi. Yaşlı bir adam "Cebimi ara, 3 kuruş yok. Ama ben para değil huzur istiyorum” diye aktardı düşüncelerini. Dağkapı Meydanı'nda halk Ankara'ya makul mesajlar gönderdi. Helikoptere bindik, Nusaybin'e geldik. DTP'nin yüzde 82.6 ile rekor kırdığı bir yer. Kepenkler kapalıydı. Bakan kapalı kepenklerin önünde yürüdü, Nusaybinlilerin elini sıktı, onlarla sohbet etti. Özgüven bu işte.

AÇILIMA KAPANAN KEPENKLER

Açılıma kapanan kepeklerin önünde barış ve kardeşlik mesajını verebilmek önemli. Nusaybin'in tam ortasında Demokrasi Parkı'na oturdu, onlarla sohbet etti. Yaşlı biri, ağlayarak sarıldı bakanın boynuna: "Şu kan bitsin artık." Bakanı Kürtçe olarak "Hoşgeldin" diye karşılayan Ticaret Odası Başkanı “Açılımı destekliyoruz. Suriye sınırın açılması bizi memnun etti" diye konuştu. Tek bir olumsuz tavır yoktu. Eylemlerde başı çeken şehirde Atalay ne zaman barış dediyse, kardeşlik dediyse alkışlandı. Alkışlayanlara baktım, çoğunluğu gençlerdi. İş istiyoruz diye bağıranlar da yine onlardı./yeni şafak