İki subayın Başbakan Yardımcısı Arınç"ın evinin civarında keşif yaptıkları iddiası ve önceki gece yarısı karargahta yapılan aramalar nedeniyle gözler hükümet asker ilişkilerine çevrildi. Tam bu sırada Başkanlık"taki zirve heyecan yarattı. Başkakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı"yla sürpriz bir görüşme yaptı.

ANKARA - Başbakanlık Resmi Konutu, dün sürpriz bir zirveye ev sahipliği yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile 3 saat süren program dışı bir görüşme yaptı.

MGK"nın (Milli Güvenlik Kurulu) 2009 yılındaki son toplantısı Pazartesi günü Çankaya Köşkü"nde yapılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki toplantıda, “demokratik açılım”da gelinen nokta, KCK operasyonunun kapsamı ve sonuçları ile bundan sonra izlenecek politika değerlendirilecek.

MGK toplantısında geçen Cumartesi günü Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç"ın konutuna çok yakın bir yerde bir ihbar üzerine iki subayın yakalanmasıyla patlak veren “suikast” iddiaları ve Genelkurmay"ın iki subayın “bilgi sızdıran bir askeri personel” hakkında bilgi toplamakla görevli olduklarına ilişkin açıklaması da ele alınacak.

Bu soruşturma çerçevesinde önceki akşam Özel Yetkili Savcılığın Seferberlik ve Tetkik Daire Başkanlığı"nda yaptığı 10 saat süren arama ve 8 askeri personelin gözaltına alınması da MGK toplantısının gündemine girecek.

Başbakan Erdoğan, Pazartesi günü öğleden sonra yapılacak MGK toplantısı öncesinde her zaman yaptığı gibi MGK üyesi bakanlarla hazırlık toplantısı yapmaya karar verdi. Ancak Pazartesi günü öğleden önce İstanbul"da olacağı gerekçesiyle toplantıyı iki gün öne çekti.

Komutanlarla 3 saat

Başbakan ve MGK üyesi bakanlar, saat 11.30"da başlaması programlanan hazırlık toplantısı için dün Başbakanlık Resmi Konutu"na giriş yaptı.

Ancak aynı saatlerde Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner de konuta giriş yaptı. Dün sabah önce gece boyunca sivil savcılar tarafından yapılan arama ve 8 askeri personelin gözaltına alındığına ilişkin Genelkurmay açıklamasına onay veren Orgeneral Başbuğ, daha sonra da Başbakan"la görüştü.

Başbakan, önceden açıklanan günlük programında görünmemesine rağmen iki komutanla 3 saat süren bir görüşme yaptı.

Programda yoktu

Başbakan ile Genelkurmay Başkanı"nın önceki gün 2 saat süren bir haftalık olağan görüşme yapmalarına rağmen dün Kara Kuvvetleri Komutanı"nın da katılımıyla dün yeniden 3 saatlik bir toplantı daha yapması, heyecan yarattı. Görüşme isteminin hangi taraftan geldiği açıklanmadı ancak görüşmeden sonra Başbakanlık tarafından kısa bir açıklama yapıldı. Açıklamada Başbakan"ın iki komutanı “birlikte kabul ettiği” vurgulandı ve “iç ve dış güvenliğe ilişkin konularda bilgi aldığı” belirtildi.

Açıklamada görüşmenin ayrıntıları hakkında bilgi verilmedi ancak görüşmenin ardından hem gece boyunca yapılan aramanın değerlendirildiği hem de terörün sona ermesine dönük politikaların ele alındığı iddiaları yayıldı.

Bakanlarla toplandı

Başbakan Erdoğan"ın komutanlarla toplantısı sırasında MGK üyesi bakanlar Resmi Konut"ta kendi aralarında çalıştı. Başbakan ise komutanlarla görüşmesini bitirdikten sonra MGK hazırlık toplantısına saat 15.10"da başladı. Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Cemil Çiçek ve Ali Babacan ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu"nun katıldığı toplantıda Türkiye"nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik ile Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala da hazır bulundu. Erdoğan"ın komutanlarla 3 saat görüştükten sonra MGK üyesi bakanlarla yaptığı toplantı 2 saat sürdü.

BİR HAFTA İÇİNDE 5 SAAT KONUŞTULAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, son bir hafta içinde yaklaşık 5 saat görüştü. Görüşmelerin ilk 24 Aralık Perşembe günü Başbakanlık Merkez Bina"da, ikinci görüşme ise ilk görüşmeden sadece iki gün sonra Başbakanlık Resmi Konut"ta gerçekleşti.

En uzun görüşme

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 11 ayda 17"inci kez biraraya geldiler. Ancak 16 görüşmenin baş başa geçmesine karşılık, dün yapılan 17. görüşmeye Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner de katıldı.

Başbakan ile Genelkurmay Başkanı arasında “olağan görüşme” trafiği, Ergenekon"da 11. dalga operasyonunun yapıldığı 22 Ocak günü başladı. Başbakan"ın önerisi ile ilk görüşme 22 Ocak"ta yapıldı. Başbakan ve Genelkurmay Başkanı, 29 Haziran"da 9"uncu kez bir araya geldi. Belge-kağıt polemiğinin ardından patlak veren geceyarısı yasası tartışması sürerken yapılan görüşme başbaşa 1 saat 35 dakika sürdü. Erdoğan ve Başbuğ, o tarihten sonra başbaşa görüşmelere ara verdi. İki aylık aradan sonra Başbakan ve Genelkurmay Başkanı"nın 11"inci görüşmesi 15 Eylül"de gerçekleşti. Erdoğan Başbuğ, önceki gün 2 saat süren uzun bir görüşme yapmalarına rağmen dün Kara Kuvvetleri Komutanı"nında katıldığı üçlü zirve yaptı. Başbakan"ın isteği ile başlayan Genelkurmay Başkanı ile haftalık olağan görüşmelerin dökümü şöyle:

- 22 Ocak: 2 saat

- 5 Şubat: 2 saat 10 dakika

- 12 Şubat: 1 saat 20 dakika

- 19 Şubat: 1 saat 20 dakika

- 31 Mart: 2 saat

- 22 Nisan: 1 saat 30 dakika

- 30 Nisan: 45 dakika

- 21 Mayıs: 1 saat 50 dakika

- 16 Haziran: 1 saat 25 dakika

- 30 Haziran: 1 saat 30 dakika

- 15 Eylül: 2 saat 10 dakika

- 29 Ekim: 1 saat 20 dakika

- 11 Kesım: 1 saat 20 dakika

- 19 Kasım: 1 saat 35 dakika

- 3 Aralık: 1 saat 40 dakika

- 24 Aralık: 2 saat

- 26 Aralık: (Kara Kuvvetleri Komutanı ile birlikte) 3 saat

VATAN