Suriye Muhalefeti'nin Lideri Abdülbasit Seyda Türk jetinin düşürülmesini A Haber'e değerlendirdi. Esat Rejimi'nin bu yola yaptığı katliamların üstünü örtmeye çalıştığını belirten Seyda Rusya ve İran'ı da Suriye'yi durdurmaları konusunda uyardı.

Suriye Ulusal Konseyi Lideri Abdülbasit Seyda, Suriye'nin silahsız Türk keşif uçağını düşürmesini A Haber'e yorumladı. Seyda bunun Suriye için bir ilk olmadığını söyledi.

Bu rejim sürekli olarak bu tür işleri yapan bir rejimdir. Sürekli olayları kendi komşularıyla provakatif bir çerçevede ele alan bir ülke. Türkiye'yle yaptığı gibi Lübnan'la da başka ülkelerle de aynı şeyi yapıyor.

Seyda rejimin 16 aydır kendi halkını öldürdüğünü belirtip, Türk jetinin düşürülmesiyle bunu örtmeye çalıştığını kaydetti.

Suriye rejimi yaptığı katliamları kamufle etmeye ve örtmeye çalışıyor. Bunu da farklı bir şekilde yapmaya çalışıyor.

Seyda bir Suriyeli pilotun Ürdün'e sığındığını da hatırlattı, rejimin moralini yükseltmek istediğini söyledi.

Günler öncesinde Ürdün'e uçağı ile indiğini gördük. Bu da tabi ki Suriye rejimi içerisindeki unsurlarda müthiş bir rahatsızlık yarattı. Bu kınanması gereken bir eylem. Türk uçağının düşürülmesi, kendi moralini yükseltmek için yaptığı bir eylemdir. Ancak kesinlikle ne içeride ne de dışarıda bu amacını gerçekleştiremeyecektir.

Seyda, İran ve Rusya'ya da çağrı yaparak Suriye'yi durdurmalarını istedi. Aksi takdirde yaşanacaklardan onların da sorumlu olacağını ifade etti.

ahaber.com.tr'nin haberine göre; Her iki ülkede de devlet yetkililerinin kesinlikle basiretli düşünmesi gerekiyor. Eğer vakit geçmeden bu olayla ilgili önlem alınmazsa çok sıkıntılı sonuçlar doğabilir. Suriye rejimi bunda başarılı olursa, hem bölgesel, hem de küresel istikrarı sarsabilir. Burada Rusya'nın ciddi anlamda mesuliyeti ve sorumluluğu vardır. Bu rejime daha fazla sahip çıkmaması gerekir. Bu rejime çok miktarda silah satmaktadır. Bu sürece müdahale edilmesi gerekir yoksa bütün bölge ateşe atılabilir.
Seyda, Suriye rejiminin uçağın düşürülmesini kahramanlık olarak göstermeye çalıştığını, ama bunun doğru olmadığını da söyledi.

Rejim bu olayı pazarlamaya çalışıyor. Kendisini sanki kahramanca bir eylem yapmış gibi sunmaya çalışıyor. Ama gerçekte kesinlikle bu bir oyundur. Kesinlikle bir kahramanlık değildir. Kimseye zarar veremez. Suriye halkı bütün dinamikleriyle bunu kavramaktadır. Bu rejimin müttefikleri ise, onlar da, bu yöntemle kesinlikle herhangi bir sonuca ve olumlu neticeye ulaşılamayacağını kavrıyor.