Önceki gün çeşitli kentlerde çıkan çatışmalar sonucu en az 28 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından dün de şiddet durmadı. Önceki gece sabaha karşı başkent Şam’da birden fazla şiddetli patlama sesi duyulurken, Türkiye sınırındaki İdlib’de de bombalar patladı. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, İdlib’deki saldırıda çoğunluğu rejimin askerleri olmak üzere en az 20 kişinin öldüğünü duyurdu. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA ise, “teröristlerce düzenlendiğini” duyurduğu saldırıda ölü sayısının dokuz olduğunu iddia etti. Akşam saatlerinde aynı kentte üçüncü bir saldırı daha meydana gelirken, bu saldırıda yaralananlar olduğu bildirildi.

Gözlemciler oradaydı

İdlib’deki saldırının zamanlaması ve yeri de dikkati çekiyor. Zira ateşkes sürecini takip etmek üzere Suriye’ye giden BM gözlemcileri dün sabah saatlerinde İdlib’e gelmişlerdi. Büyük patlama sesleri de, gözlemcilerin kaldığı otelin yakınlarından geldi.

Bin gözlemci gelse yetmez

Öte yandan gözlemciler heyetinin Norveçli başkanı Tümgeneral Robert Mood, dün bazı görüşmelerde buluşmak üzere Suriye’ye gitti. Ülkedeki savaşın ancak Suriyeliler tarafından bitirilebileceğini söyleyen Mood, “Bin gözlemci bile çatışmaları durduramaz” dedi. Ülkede halihazırda 30 gözlemci görev yapıyor. Önümüzdeki birkaç gün içinde bu sayının iki katına çıkarılması planlanıyor.