New York Times Gazetesi'nin ele geçirdiği "gizli" ibareli raporda, NATO'nun Libya'ya yönelik saldırısından, Suriye'ye yönelik olası bir müdahale için dersler çıkarılıyor.

Libya'ya yönelik saldırının kamuoyu önünde "başarılı" olarak gösterilmesine rağmen, raporda NATO'nun eksiklikleri değerlendiriliyor.

ABD'ye gereğinden fazla bağımlı olunduğuna vurgu yapan raporda, saldırıya katılan ülkelerin istihbarat paylaşımını yapamadığı, özellikle keşif ve ikmal filolarının yetersiz olduğu, taktik oluşturacak uzmanların eksikliğinin hissedildiği belirtiliyor.

Gazete ismi açıklanmayan ABD'li yetkililerin "Suriye'de ABD olmadan NATO müdahalesi başarılı olmaz" sözlerine yer veriyor. Aynı ABD'li yetkililer, Suriye'nin gelişkin bir hava savunma sistemine ve hava kuvvetlerine sahip olduğunu hatırlatarak, olası bir operasyonun Muammer Kaddafi'yi devirmeye benzemeyeceğini söylüyor. ABD'li yetkililer Suriyeli muhaliflerin, Libyalı muhaliflerin aksine fazlaca bölünmüş olduğunu düşünüyor.

Rapora katkıda bulunan bir AB'li diplomat ise "Her şey yolunda gitse bile, ABD'nin daha fazla desteğine ihtiyaç var" diyor.

Raporun sonuçlarının bu hafta Brüksel'de yapılacak olan NATO Savunma Bakanları toplantısında paylaşılacağı belirtiliyor.

Öte yandan Avrupa Savunma Bakanları daha önce, üye ülkelerin yakıt ikmal filosunun genişletilmesini öngören bir taslakta birleşmişti.

Türkiye'ye gelerek Hatay'da açıklamalar yapan ABD'li Senatör John McCain, daha önce Suriye'ye yönelik bir hava operasyonu düzenlenmesi gerektiğini belirtmişti. McCain, böylelikle muhaliflerin Esad karşısında tutunabileceği güvenli bölgeler yaratılabileceğini söylemişti.

ABD Başkanı Barack Obama da Pentagon'dan olası bir saldırı için hazırlık yapmasını istedi. Ancak Washington yönetimi, gelinen noktada, ekonomik ve politik müdahalenin sonuç getirebileceğini düşünüyor.

New York Times'a göre, Libya'ya düzenlenen saldırıya katılan NATO ülkeleri, tam bir bilgi paylaşımı yapmadığı için Libya konusundaki eksikliklerin net bir dökümü yapılamıyor.