Muhaliflerin yoğun olduğu kentlerden biri olan Hama'da, ordunun ağır silahlarla saldırısında kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 64 kişinin yaşamını kaybettiğini ve onlarca evin yıkıldığını, evlerin enkazında insanların bulunduğunu belirten Konsey, Humus kentinde güvenlik güçlerinin rastgele ateş açmaları sonucu 3'ü çocuk 31 kişinin öldüğünü ve birçok semtin adeta harabeye döndüğünü vurguladı.

Kuzeyde yer alan Halep'in çevre kentlerindeki operasyonlarda 25 kişinin yaşamını yitirdiğini ve operasyonların devam ettiğini aktaran Konsey, Dera ve İdlib'te 18'er kişinin çatışmalarda öldüğünü ve halkın komşu ülkelere kaçmaya çalıştığını belirtti.

Bu arada, görgü tanıkları ve yerel aktivistler, Halep'in Menağ askeri havaalanına Özgür Suriye Ordusu'nun roketlerle saldırması sonucu bazı helikopterlerin hasar gördüğünü belirtti.

AA muhabirine internet üzerinden bilgi veren Hama Genel Devrim Konseyi üyesi Ebu Adnan, yönetimin 10 nisan'da başlaması planlanan ateşkes öncesinde operasyonlarını artırdığını ve kentlerde toplu katliamların tüm dünyanın gözü önünde gerçekleştiğini ifade etti.

Ebu Adnan, ''Hama bugün bir afet bölgesi durumunda. Onlarca insan rastgele açılan ateş sonucu ölürken, yüzlercesi yaralandı, yıkılan evlerin enkazlarında insanlar var. Yardıma koşanlar da keskin nişancılar tarafından vuruluyor. Halk, temel ihtiyaçlara ulaşmakta zorluklar yaşıyor. İdlib, Hama, Humus, Dera ve Halep ateş altında, her saat başımıza bomba yağıyor. Ne yapacağınızı şaşırmış durumdayız" dedi.

"Kent ağır silahlarla kuşatılmış durumda ve yönetim bugün Hama'ya operasyonlarını yoğunlaştırdı" diyen Ebu Adnan, "Rejime destek veren ülkelerin askerleri de Suriye'de ve halkı öldürüyor. Operasyonlar daha da yoğunlaşacak" ifadesini kullandı.

Öte yandan, muhalifler, Humus kentinde askerlerin toplu infazından yaralı kurtulan bir sivilin, kadın ve çocukların nasıl katledildiğini anlatan görüntüsü yayınlandı.

Buna göre, yaralı sivil, askerlerin insanları evlerin çatılarına çıkardığını, önce çocukları, sonra kadın ve erkekleri öldürdüğünü, kendisinin gözünden ve göğsünden yaralandığını ve çatıda günlerce o halde kaldığını belirtti.

Askerlerin kadınlara çok kötü davrandığına dikkati çeken yaralı, aile fertlerinin tutuklandığını ve akıbetlerinden endişe ettiğini vurguladı.

Suriye resmi haber ajansı SANA ise ülke genelinde silahlı gruplarla girdikleri çatışmalarda hayatını kaybeden 14 askerin cenazelerinin memleketlerine gönderildiğini duyurdu.

AA