Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'nin Türk ürünlerine yüzde 30 vergi uygulamasının yeni bir gelişme olmadığını belirtildi.

Uygulamanın, Suriye Bakanlar Kurulu tarafından 4 Aralık'ta Serbest Ticaret Anlaşması'nın askıya alınması süreciyle aynı anda kararlaştırıldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Dünyanın bütün ülkeleri, yatırımcıları kendilerine çekmek için bin bir türlü teşvik ve kolaylık sağlamaya çalışırken, Suriye'nin aldığı bu karar kendi kendini cezalandırmak. Alınan bu karardan en çok yine Suriyeli işadamları, yatırımcılar ve tüketiciler etkilenecek. Suriye'nin ihtiyaç duyduğu yatırım malları, tüketim malları ve özellikle gıda ürünlerinin fiyatları bu uygulama ile daha da artacaktır. Bu gelişmelerden de en çok Suriye halkı zarar görecek. Piyasaya mal arzında sıkıntı yaşanırken, özellikle tüketim mallarına olan talep fiyatları hızlı yükseltmektedir. Ülkede mal fiyatları, son 2 ayda ortalama yüzde 20 artmıştır. Çünkü, Türkiye Suriye'nin bir numaralı tedarikçi ülkesidir ve bu karara rağmen Türkiye'den alım yine devam edecek.''