Arap Ligi'nin Suriye'ye karşı aldığı ekonomik yaptırım kararlarını Türkiye kısmen uygulayacak. Suriye devletine mal satımı durdurulacak ancak Suriye halkının günlük ihtiyaç duyacağı malların satışı devam edecek. Suriye halkına ve Türk ekonomisine zarar vermeyecek adımlar atılacak. Sivil uçuşlar durmayacak, ulaştırma alanında Türk kamyoncularını etkileyecek adımlar atılmayacak, su ve elektrik kesilmeyecek. Türkiye'nin uygulayacağı yaptırımların Türk ekonomisine de zarar vermemesi için zamanlama ve içerik, Arap Ligi üyeleriyle birebir örtüşmeyecek. 

8 BAKANLI ZİRVE 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kahire'den döner dönmez yaptırımların uygulanması için düğmeye bastı. İki Bakanla birlikte Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik, Dışişleri Konutu'nda önceki gece biraraya geldi. Önceki gece 01:30'a kadar süren toplantıda Arap Ligi'nin aldığı ekonomik yaptırım kararlarının Türkiye ekonomisini ve Suriye halkını etkilemeyecek şekilde uygulanması benimsendi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın onaylamasının ardından uygulanmaya konulacak kararların ana hatları şöyle: 
 Merkez Bankası'ndaki Suriye hükümetine ait hesaplar askıya alınacak, para transferlerine sıkı denetim getirilecek, ancak bu aşamada Büyükelçilik hesaplarına dokunulmayacak. 
 Sivil uçuşlar durdurulmayacak. THY'nin Şam seferleri devam edecek, yolcuların azalması durumunda sefer sayısı azaltılacak. 
 Suriye devletine resmi mal satımı durdurulacak. 
 Esad ve ailesinin seyahatine yasak konacak. 
 Türkiye ve Arap Dünyası arasındaki ticaretin ana güzergahlarından olan Suriye'den geçen 46 bin kamyonun ticareti sürdürmesi için ulaştırma alanında tedbir alınmayacak. Karışıklığın artması halinde Suriye üzerinden Arap dünyasına giden kuru gıdaların ticareti için deniz yolu tercih edilecek. 
 Suriye halkını temelden etkileyecek tedbir uygulanmayacak, Türkiye su vermeye devam edecek. 
 Suriye halkını etkileyebilecek olan ve Türkiye'nin verdiği elektrik miktarı konusunda yaptırım uygulanmayacak. Suriye'nin elektriğinin yüzde 7'sini Türkiye'nin sağladığına işaret eden kaynaklar, "Bu elektrik de Hamas'ta kullanılıyor" dedi. 
Yaptırımların uygulamasında Türkiye'nin kendi nüansları olduğunu belirten bir diplomat, "Bizim uygulayacağımız yaptırımların zamanlama ve içeriğinin Arap Ligi'nden farklı olması doğaldır" dedi. Son yıllarda Türk işadamlarının Suriye'ye yatırımının da rekor artış yaptığına işaret edildi. 

EİT'den de yaptırım bekleniyor
Arap Ligi'nin ardından Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) yarın toplanıyor. BM'den sonraki en büyük uluslararası örgüt olan EİT'den yaptırım kararı çıkması beklenmiyor. İran'ın, Suriye'ye yönelik yaptırımlara çekince koyması beklenirken, Dönem Başkanı Kazakistan da Suriye'ye yönelik yaptırımlara mesafeli. Davutoğlu, sivillerin öldürülmesine karşı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kınanması için Kahire'de de kulis yaptı.

'Esad meşruiyetini kaybetti'
Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Dr. İbrahim Kalın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yola gelmek için geç kaldığını belirterek, "Esad, meşruiyetini yitirmiş durumdadır. Şu anda bizim önceliğimiz orada akan kanın durdurulması" dedi. İbrahim Kalın, A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün Suriye ile ilgili sorularını yanıtlardı. Türkiye üzerinden bir "insani koridorun" açılmasının şu anda gündemde olmadığını belirtti. sabah