İngiltere'de Arapça yayımlanan Eş Şark El Avsat gazetesi, Suriye'nin Arap ülkelerinde başlayan halk hareketinin kendisine kadar geleceğini tahmin etmediğini yazdı.

Gazetede birçok Arap ülkesinde yaşanan olaylara ilişkin köşe yazarı Salih El Kallab imzasıyla yayımlanan makalede, "Suriye, Arap ülkelerinde başlayan tsunami dalgalarının kendisine kadar ulaşmasını aklından bile geçmiyordu" görüşü dile getirildi.

Suriye'nin kendisini Mısır, Tunus ve Libya'dan farklı bir konumda gördüğü ifade edilen makalede, Suriye yönetiminin kısa vadeli reformlar yaparak bu dalgadan kurtulacağını tahmin ettiği belirtildi.

Makalede, Suriye'nin söz konusu ülkelerden farklı bir konumda olduğuna inananların görüşlerinin şunlara dayandığı ifade edildi:

"Birincisi; Suriye bu ülkelere göre daha rahat bir ekonomik yapıya sahip olması, özgürlük açısından da daha iyi bir konumda olması, aynı zamanda politik açıdan daha demokratik bir yapıya sahip olmasıdır ve tüm bunlar Beşşar Esad'ın yönetimin başına gelmesiyle gerçekleşmiştir. Hatta Tunus ve Mısır ayaklanmasından sonra Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad BBC ile yaptığı özel röportajda diğer ülkelerin değişime geç kaldıklarını ve halkın sesini dinlemeleri gerektiğini vurgularken bunların başına geleceğini de hiç sanmıyordu."

Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Facebook sayfalarında halka sokağa çıkma çağrısına yapmasına karşın kimseden ses çıkmadığı kaydedilen makalede, "Her sessizlikten sonra bir fırtına çıkar ve bu fırtına önüne gelen her şeyi alıp götürür!" yorumunda bulunuldu.

Gazetenin köşe yazarı Salih El Kallab, Suriye'deki Baas rejiminin bazı Arap ülkelerinde başlayan isyan dalgasının ülkesine kadar geleceğini ve son günlerde Dera'da başlayan ve diğer kentlere yayılan gösterilerin başkente kadar ulaşacağını "hiç beklemediğini" belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Suriye'de halk ayaklanması olması halinde yönetimin başındaki aile ve yönetim tayfası da halkı çok kolay susturabileceğini düşünüyordu. Çünkü Suriye'de asker, yönetimden yana olup halka karşıdır. Şam yönetimi istihbarat aygıtına ve askeri gücüne güvenerek böyle bir ihtimali uzak görerek, Tunus ve Mısır'daki ayaklanmalardan ders almamıştır."

Baas rejiminin "eski kafalıları" tasfiye etmesi, partiyi yeniden yapılandırması ve yeni partilerin kurulmasına izin vermesi gerektiğini ifade eden El Kallabi, Beşar Esad'in önünde çözüm bekleyen dosyalara eğilme zamanının geldiğini belirterek, "Artık her zamanki gibi ucuz kurtulmak yok" ifadesini kullandı.

A.A.