Türkiye ile Suriye arasında gizli PKK anlaşması "Intelligence Online"a göre, Suriye, anlaşma gereği aralarında lider kadronun bulunduğu 4 bin PKK"lıya sığınma hakkı tanıyacak. Anlaşmanın TSK ile Suriye arasında yapıldığı iddia ediliyo.

Merkezi Paris"te bulunan "Intelligence Online" adlı internet sitesinin haberine göre, Türkiye ile Suriye arasında PKK"lılarla ilgili gizli bir anlaşma yapıldı. Anlaşmaya göre Şam yönetimi, 4 bin PKK militanı ve örgüt liderine sığınma hakkı tanıyacak. Şam, daha sonra ise bu kişilerin affedilmesini sağlayacak.

Habere göre anlaşma, 21 Aralık 2010 tarihinde Suriye Başbakanı Muhammed Naci El Itri"nin Türkiye ziyareti sırasında, Suriye siyaset güvenliği müsteşarı Muhammed Dib Zitun ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında imzalandı. Haberde PKK"lılara sığınma hakkı tanınmasının, Kuzey Irak özerk bölgesi tarafından önerildiği, ancak Türk Silahlı Kuvvetleri"nin güvenlik endişesiyle Irak"tan gelen teklifi tercih etmediği iddiası da yer aldı.

Site, PKK"lılara Kuzey Irak özerk bölgesinde güvenlik alanında iş verileceği ve bu sebeple TSK"nın Şam kontrolündeki PKK"lıları tercih ettiği yorumunu yaptı. Site, örgütün, 1998"de Abdullah Öcalan"ın yakalanması sürecinde Şam"ın parmağı olduğu inancı sebebiyle, Suriye"den gelecek sığınma teklifini kabul etmeme ihtimalinin güçlü olduğunu da vurguladı.

Suriye Başbakanı Muhammed Naci El Itri, 20-22 Aralık 2010"da Türkiye"yi resmen ziyaret etmiş ve Başbakan Erdoğan"la da görüşmüştü.

GAZETE HABERTÜRK