Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Arap Birliği'nin, dün almış olduğu yaptırım kararlarıyla çözüme ilişkin açık kapı bırakmadığını söyledi.

Başkent Şam'da bir basın toplantısı düzenleyen Muallim, ülkedeki krizin çözümü için daha önce Katar'ın başkenti Doha'da alınmış olan kararlara uyduğunu, Arap Birliği'nin ise Suriye halkına yaptırım uygulayarak, çözüme ilişkin bütün kapıları kapattığını belirtti.

Muallim, Arap Birliği'nin, yaptırım kararı alarak daha önce hazırlanmış bir planı uyguladığını ve en son yaptırım kararlarıyla daha da tehlikeli adımlar attığını kaydetti.
Yaptırımların halkı etkileyeceğini ancak bunun yanı sıra civar ülkelerin de etkileneceklerini ifade eden Muallim, Suriye'nin coğrafi konumuna işaret etti ve "Ben bununla kimseyi tehdit etmiyorum" dedi.

Ülkeye gelmesi planlanan gözlemci heyetle ilgili protokol konusunda istedikleri değişikliklerin yapılmadığını ve şiddeti durdurma konusunda tek taraflı çağrılar yapıldığını aktaran Muallim, protokolde Suriye'nin egemenliğine ters düşen maddeler bulunduğunu ve kendilerinin bunu reddettiğini söyledi.

Ülkede terör estiren silahlı grupları ve işledikleri suçları görmezden gelen Arap Birliği'nin Suriye'yi dinlemediğinin altını çizen Muallim, Suriyesiz bir Arap Birliği'nin değersiz olduğunu belirtti.

Ülkedeki olayların bazı uydu kanalları tarafından çarpıtıldığını ve daha önce Doha'da yaptıkları görüşmelerde bunun durdurulması için anlaştıklarını belirten Muallim, ancak basın organlarının şimdi de mezhep kışkırtması yaptığını dile getirdi.

Ulusal diyalog konusunda ısrarlı olduklarını belirten Muallim, herkese diyalog çağrısı yaptı.

Bir soru üzerine Muallim, Adana mutabakatının hala geçerli olduğunu ve terör örgütü PKK konusunda tutumlarının net olduğunu ifade etti.

Muallim, anayasayı da kapsayan reformlar konusunda hızla ilerlediklerini ve yapılacak anayasanın birçok çağdaş anayasadan daha demokratik olacağını vurguladı.

A.A.