Thaksin 2001 ve 2005'de kazandığı  seçimlerinin ardından, sürgünde bir lider olarak üçüncü kez Tayland siyasi yaşamında varlığını korudu.

Uzmanlar ülkede ordunun varlığı monarşi ile simetrik bir görüntü sergilediğini dile getiriyor.

TAYLAND'A KADIN BAŞBAKAN

Ulusal parlamentoda 500 milletvekilliği için Pazar günü yapılan Genel Seçimler iktidardaki Demokrat Parti 164 milletvekili çıkarırken, seçimlere Thaksin'in gölgesinde giren ve kız kardeşi Yingluck'un öncülüğündeki Puea Thai parti 265 milletvekili kazandı.

Bu durum, Puea Partisi başkanı ve Thaksin'in kardeşi Yingluck'un kabineyi oluşturacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Seçimler sonrası oluşan siyasi atmosferde yeni kabinenin oluşumu Puea Partisi ile parlamentoda yer alacak diğer siyasi partiler arasında koalisyonu zorunlu kılmakta.

HÜKÜMETİN YAPMASI GEREKENLER MASADA

Yeni meclisin gündeminde Kuzey ve Kuzeydoğu'daki kırsal bölgelerde yaşayan halk ile şehirlerdeki az gelir seviyesindeki kitlelerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi, anayasal reformların gerçekleştirilmesi gibi unsurlar geliyor.

Diğer taraftan Malezya sınırındaki Patani Bölgesi'nin siyasi geleceğini de yeni hükümetin gündeminde.

YİNGLUCK: VAADLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Ülkenin ilk kadın Başbakanı olarak tarihe geçen Yingluck, seçimler akabinde yaptığı ilk açıklamada  seçim öncesi verdikleri vaadlerin takipçisi olacaklarını belirtirken, ülkede barış ve huzur gibi çok ihtiyaç duyulan iki olgunun inşasında da aktif rol alacağını ortaya koydu.

Thaksin ilk yaptığı açıklamada, özellikle orduyu kastederek, tarafların seçim sonuçlarını olgunlukla karşılamalarını isterken, iktidara çıkan kız kardeşi özelinde muhalefetin intikam duygusuyla hareket etmeyeceğini sözlerini ekledi.

DÜNYA BÜLTENİ