İçişleri Bakanlığı, belediyelerdeki kadro fazlası işçilerin, 1 Ağustos’tan itibaren Milli Eğitim ve Emniyet’in taşra teşkilatları ile ihtiyacı olan mahalli idarelere gönderilmesi uygulamasını gelen tepkiler üzerine “şimdilik” durdurdu.

Sendikalar tarafından “işçi sürgünü” olarak nitelendirilen, belediyelerdeki kadro fazlası işçilerin, 1 Ağustos’tan itibaren Milli Eğitim ve Emniyet’in taşra teşkilatları ile ihtiyacı olan mahalli idarelere gönderilmesi uygulaması “şimdilik” durduruldu. İçişleri Bakanlığı, gelen tepkiler üzerine, yaklaşık 51 bin belediye işçisinin yer değiştirmesine neden olacak uygulamayı yeni bir düzenleme yapılana kadar erteledi.

Hükümetin seçim öncesinde çıkardığı torba yasa ile il özel idarelerinde çalışan ihtiyaç fazlası işçilerin Karayolları Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatına, belediyelerde çalışan ihtiyaç fazlası işçilerin de Milli Eğitim ve Emniyet’in taşra teşkilatları ile ihtiyacı olan mahalli idarelere gönderilmesi kararlaştırılmıştı.

Daha sonra çıkarılan mini torba yasayla ise işçilerin nakilleri seçimlerden sonrasına 1 Ağustos’a ertelenmişti. Konu seçimlerden sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile sendikaların bir araya geldikleri Üçlü Danışma Kurulu toplantısında da dile getirilmiş, sendikalar düzenlemeden vazgeçilmesini ve işçilerin gönderilmemesini istemişti. Son olarak İçişleri Bakanlığı da yayımladığı genelge ile işçilere “sürgün” yolunu açan maddenin uygulanmasını durdurdu. Belediye-İş Sendikası, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin imzalı genelgeyi üyelerine duyurdu.

‘Aileler parçalanacak’

Sendikalar birçok kez uygulamaya karşı tepkilerini dile getirmişlerdi. DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici, uygulamadan etkilenecek belediye işçilerinin sayısının yaklaşık 51 bin olduğunu belirtmiş, “Bu tarihin en büyük işçi sürgünüdür. Ekonomik hak kayıpları olacak. Aileler parçalanacak” görüşünü dile getirmişti.