DHA'nın haberine göre Manisa Barosu, Gürkan ile maden işletmesine uygunluk raporu veren Çalışma Bakanlığı denetçilerinin de şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınması için savcılığa başvurdu. İşletmenin tutuklanan Yönetim Kurulu Başkanı ve Alp Gürkan’ın oğlu Can Gürkan’ın savcılığa sunduğu belgedeki imzaların sahte olup olmadığının belirlenmesi içinse kriminal araştırma yapılacak.

Gelişmeler şöyle:

CAN Gürkan, işletmenin sorumluluk ve yetkisinin Genel Müdür Ramazan Doğru’ya ait olduğunu gösteren bir belgeyi Cumhuriyet Savcılığı’na ibraz etmişti. Ramazan Doğru ise söz konusu belgedeki imzanın sahte olduğunu öne sürerek, Gürkan’ı yalan beyan vermekle suçlamıştı. Soruşturma savcısı söz konusu belgedeki imzanın Doğru’ya ait olup olmadığının tespiti için kriminal inceleme yapılmasına karar verdi. Savcılık, belgede imzası bulunan işletmenin diğer yönetim kurulu üyelerinin de bilgisine başvuracak. Tutuklanan Doğru’nun, Soma Maden ve Soma Holding’in sahibi Alp Gürkan’ı şirketin sorumluları arasında gösterdiği öğrenildi. Doğru’nun savcılık ifadesinde, Soma Kömür A.Ş.’nin, 24 Aralık 2013 tarihindeki genel kurulunda yönetime seçildiğini belirterek, “Bu tarihe kadar yönetimde Alp Gürkan da yer alıyordu. Madende yaşanan bir kaza. Eğer varsa bir sorumluluk, herkesin sorumluluğu var” dediği kaydedildi. Soruşturmayı yürüten Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı, yeni delil ve ifadeler doğrultusunda Alp Gürkan’ın şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurulması kararı aldı. Ancak savcılık kaynakları, Alp Gürkan hakkında gözaltı kararı bulunmadığını, Gürkan’ın şüpheli olduğunu, gelmemesi halinde gözaltı kararı çıkarılabileceği bilgisini verdiler.

DENETÇİLERE DE SUÇ DUYURUSU
Maden faciasını araştırmak için bağımsız komisyon kuran Manisa Barosu ise Alp Gürkan ve işletmeyi denetleyerek olumlu rapor veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetçilerinin şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınması için savcılığa suç duyurusunda bulundu. Baro, suç duyurusu dosyasına Başbakan Erdoğan imzasıyla Temmuz 2007 tarihinde yayınlanan ‘İş Güvenliği ve Sağlığı’ ile ilgili genelgeyi de koydu. Baro Başkanı Zeynel Belkız, yaptıkları suç duyurusuyla ilgili Hürriyet’e şunları söyledi:

İŞÇİ EĞİTİMİNDE HİLE İDDİASI
“Olayın aydınlaması ve her şeyin ortaya çıkması için çabalıyoruz. Kamuoyu vicdanı rahatlasın. İş Sağlığı ve Güvenliği yasası, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışacak kişilerin eğitimini öngörüyor. Bu eğitimin de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı birimler tarafından verildiği belirtilmiş. Başbakan Erdoğan imzasıyla Temmuz 2007-17 numarasıyla genelge yayınlanıyor. ‘İşçilerin eğitim ücretleri işverenler tarafından ödenir’ deniyor. Ancak yaptığımız araştırmaya göre, facianın yaşandığı şirket hiçbir şekilde MEB veya bakanlığa bağlı il müdürlüklerine işçi eğitimi için başvurmamış. Facianın yaşandığı madenin işletmecileri Celal Bayar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’yla eğitim konusunda anlaşmış. Bu yasaya ve düzenlemelere aykırı bir durum. Gerçekten işçilere bir eğitim verildi mi?”

36 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI
Soruşturmayı yürüten Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner ise dünkü açıklamasında olayla ilgili toplam 36 kişi hakkında işlem yapıldığını belirterek şu bilgileri verdi: “Haklarında tutuklama talebiyle Soma Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen şüpheli sayısı toplam 25’tir. Sorgusu yapılan şüphelilerden 8 kişi hakkında tutuklama kararı verilmiş, 8’i serbest bırakılmıştır. 9 şüpheli adli kontrol altına alınarak serbest bırakılmıştır” dedi.