Genelkurmay'ın İçişleri'ni 'yetkilerini aşıp, yerel yöneticilerden bilgi topluyorlar' diye uyardığı ABD'li ajanlara ilişkin çarpıcı detay. Ajanların Irak'ta kaybolan silahları aradığı ortaya çıktı.

AKŞAM'IN dün 'Ajanlar çizmeyi aştı' başlığı ile manşetten duyurduğu olayın ayrıntıları gün yüzüne çıkıyor. Türkiye'de görevli ABD'li personelin, yerel yöneticilerden bilgi toplamanın yanı sıra, Irak'ta kaybolan silahların izini sürdükleri de anlaşıldı.

Genelkurmay, ABD Hava Kuvvetleri Özel Tahkikat ve Araştırma Bürosu'na (AFOSI) bağlı Amerikalı ajanların yetki ve görev sahası dışına çıkıp, yerel yöneticilerden bilgi topladığı konusunda İçişleri Bakanlığı'nı uyarmıştı. Bakanlık da Barack Obama ülkesine döner dönmez, 81 ilin valisine yazı göndermiş ve 'muhatap almayın' demişti. AKŞAM'ın duyurduğu bu gelişmenin ayrıntıları netleşmeye başladı. ABD'li ajanların Irak'ta kaybolan ve bir bölümü Türkiye'de olduğu ileri sürülen silahları araştırdıkları, iki yıldır bu konuda çalıştıkları belirlendi. AFOSI görevlilerinin zaman zaman polis ve jandarmadan da bilgi istedikleri öğrenildi.

Araştırmayı doğrulayan İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin çalışmadan haberdar olduğunu ve ABD'liler tarafından Türk makamlarına bilgi verildiğini belirtti.

BÜYÜK KISMI PKK'DA

ABD'nin Irak'a hibe ettiği yüz binlerce silah, 4 yıl önce depolardan kaybolmuş, büyük bölümünün, PKK'nın eline geçtiği anlaşılmıştı. Ergenekon sanığı İbrahim Şahin'in evinde bulunan 'Glock'un da o silahlardan olduğu belirlenmişti.

'İnceledik yetki dışı çalışma yok'

ABD Büyükelçiliği'nin konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle: 'AFOSI'nin Ocak 2009'dan beri Türkiye genelindeki tüm faaliyetlerini gözden geçirdik. AFOSI'ye bağlı yetkililer, polis ve jandarma dışındaki meslektaşlarından başka hiç kimse ile resmi görüşmelerde bulunmamışlardır. AFOSI'nin Türkiye'deki faaliyetleri Türk polisi ve jandarmasındaki meslektaşlarıyla işbirliği ve Amerikan Savunma Bakanlığı çıkarları doğrultusunda koruma gücü ve cezai soruşturmalar ile sınırlıdır.'

Akşam