Anayasa Mahkemesi'ni yeniden yapılandıran tasarı tartışma oluşturdu. Yargıtay Başkanı Gerçeker, 'Yeni bir süper temyiz mahkemesi geliyor. Kaos olur' dedi.

Danıştay Başkanı Birden tepkili. Cemil Çiçek ise 'süper yetki' iddiasının doğru olmadığını belirtti.

Meclis'e gönderilen Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunu tasarısı polemik başlattı. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, tasarıyla Anayasa Mahkemesi'nin Yargıtay ve Danıştay'ın yerine geçeceğini, 'Süper' temyiz yetkisine sahip olacağını belirtti. Gerçeker'in sözleri şöyle:


AİHM'İN BÖYLE YETKİSİ YOK: Yeni bir süper temyiz mahkemesi geliyor. Danıştay ve Yargıtay yüksek mahkemeler olarak, adli ve idari yargıda son noktayı koyan merciler, bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne böyle bir yetki verilmesi 'süper temyiz yetkisi' oluyor. AİHM'in bile böyle yetkisi yok. Bir mahkemenin, bir yüksek mahkemenin kararını iptal yetkisi yok.'

MALİ DENGESİZLİK OLUŞTURACAK: Tasarıyla yargı organları arasında mali bir dengesizlik de ortaya çıkacak. Mali açıdan daha fazlasını alsınlar gözümüz yok. Ama bireysel başvuru hakkının verilmesi nedeniyle mali hak sağlanması. Bu asli bir görevdir, o zaman asli görevini yapan herkese ek ödeme verilsin.

DAVALARIN SONU GELMEZ:Yanlış anlıyorlar ama söylemek zorundayız. Yargıda kaos ortamı oluşacak. Yarın istinaf mahkemeleri kurulursa, yerel mahkemeler, bölge adliye mahkemeleri, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, AİHM... Yani kaç kademeli bir yargı sistemi olacak. Davaların uzamasını bırakın, sonu gelmeyecek.

BAŞÖRTÜSÜ SORUSU YANITSIZ?: Gerçeker, 'Başbakan'ın türbanla ilgili açıklamaları oldu Bireysel başvuruyla türbanın önü açılır mı?' sorusu üzerine, bu konuda konuşmak istemediğini belirtti. Anayasa Mahkemesi'ne yalnız yargı kararlarıyla ilgili değil, idari işlemlerle ilgili de iptal yetkisi verildiğini vurgulayan Gerçeker 'Danıştay'ın, Yargıtay'ın yerine geçerek, böyle bir mekanizmaya ulaşmış durumda' dedi.

Bize sorulmadı sistemi sakatlar
Danıştay Başkanı Mustafa BİRDEN: Anayasa Mahkemesi'ne tanınan bireysel başvuru hakkı anayasa değişikliğiyle kabul edildi. Buna diyecek bir şey yok. Kapalı kapılar ardında tasarı hazırlanamaz. Yargıtay ve Danıştay'ı hiçe sayarak, küçümseyecek şekilde hazırlanan tasarı bizi üzüyor. Yasalaşırsa ülkemizin yargı sistemini her yönüyle sakatlayan bir düzenleme olur.

BİZE BİR ŞEY SORULMADI: Tasarıyı Meclis'ten kendi çabalarımızla edindik. Kimse bize bir şey sormadı.

ÖDENEK KORKUNÇ BİR ŞEY: Anayasa Mahkemesi'ne mali yönden de üstünlük sağlanıyor. Asli görevler konusunda bir kuruma ödenek verilmesi korkunç bir şey. Anayasa Mahkemesi üye ve raportörlerine de avantajlar getiriliyor. Bu yargıçlar arasında ayrıma yol açar.

TEK YÖNLÜ HAKSIZLIK: Parasal konulara hiç değinmiyoruz ama Danıştay Daire Başkanı ile Anayasa Mahkemesi raportörleri aynı maaş dilimine sokulamaz. Tasarıyla tek yönlü haksızlık yapılmış. Yargının birbiriyle irtibatını zora sokan bir tasarıyı yapmak hatalıdır. Bu şekilde çıkacağına ihtimal vermiyorum.

İptale kadar uğraşırız
CHP Milletvekili İsa GÖK: Türkiye hukuk devleti olma idealinden uzaklaşıyor. Değişiklikle yemin metninden, Türk' ve 'millet' kelimeleri çıkartıldı. Anayasa Mahkemesi Başkanı, Türkiye'nin en yetkili kişisi haline getiriliyor. Mahkemede çalışan tüm idari personelin işine son verilecek. İdari yargı mahkemelerinin ve Danıştay'ın, kamu gücü aleyhine verebileceği kararların Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilebilmesi ne demek? İşlediği suç nedeniyle ceza alan mahkum hakkında Anayasa Mahkemesi'nin tahliye kararı verebilmesi nerede var?' Gök, 'Tasarı yasalaşırsa CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak mı' sorusu üzerine önce 'Kimi kime şikayet edelim' imasında bulundu, sonra 'Meclis'te mücadele verilecek. İptale kadar uğraşacağız' dedi.

Horoz yarışı gibi
MHP Grup Başkanvekili Mehmet ŞANDIR: Yasa geldiğinde gereken tavrı ortaya koyacağız. Sorunları çözmekle sorumlu olanların, horoz yarışına girmelerinin faydası yok. Başörtüsü meselesini Meclis çözmeli. Vatandaşa havale etmek AK Parti kurnazlığı.

İfade yanlış, görüşme haftaya
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin 'süper yetki' ifadesinin doğru olmadığını söyledi. Çiçek, tasarının gelecek hafta TBMM'de ele alınacağını ve görüşlerini orada ifade edeceğini belirtti.

akşam