Somalili korsanların bugüne kadarki en büyük kaçırma eylemi olarak nitelenen Kenya açıklarında ele geçirdiği Suudi süper tankeri Somali'nin kuzey kıyısına getirildi.

Yıllardır korsanlık faaliyetlerini izleyen Doğu Afrika Gemiciler Birliği yetkilisi Andrew Mvangura, Aden Körfezi ve Hint Okyanusu'nda gemileri kaçıran Somalili korsanların barındığı kıyı köyünü kastederek, Eyl açıklarında dev bir geminin görüldüğünün haber verildiğini belirtti ve "Bu süper tanker olmalı" dedi.

NATO SAVAŞ GEMİLERİNE RAĞMEN

Dünyada deniz trafiğinin en yoğun olduğu bölgede ABD, NATO ve AB'nin savaş gemilerinin devriye gezmesine rağmen kaçırılan süper tankerle ilgili olarak Mvangura, "Dünya böyle bir şeyi daha önce görmedi" diye konuştu.

Mvangura, süper tankerin tam yüklü olması nedeniyle büyük olasılıkla güvertenin su yüzeyine yakın durduğunu, böylece tankere çıkmanın kolay olduğunun tahmin edildiğini belirtti.

Bu arada, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki Uluslararası Denizcilik Bürosu'nun korsanlıkla ilgili bölge merkezinin başkanı Noel Choong, bu büyüklükteki bir geminin kaçırılmasından büyük kaygı duyduklarını bildirdi.

Choong, hem güvenlik, hem de çevreyle ilgili büyük kaygıları olduğunu söyledi.

UÇAK GEMİSİNİN ÜÇ KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Bir uçak gemisinin üç katı büyüklüğündeki Sirius Star adındaki süper tankerin kaçırılmasından önce bölgedeki en büyük korsanlık, aralarında tankların da bulunduğu ağır silah yüklü bir Ukrayna gemisinin 25 Eylül'den bu yana rehin tutulması oldu.

ULUSLARARASI MÜRETTEBAT

ABD'ye yaklaşık 2 milyon varil ham petrol taşıdığı bildirilen Sirius'ta Hırvatistan, İngiltere, Filipinler, Polonya ve Suudi Arabistanlı 25 kişilik mürettebat bulunuyor.

Somalili korsanların, Kenya açıklarında dev Suudi petrol tankerini cumartesi günü kaçırdığı Bahreyn'de üslenen Amerikan 5. Filosu tarafından dün haber verilmişti.

Diktatörlüğün 1991'de devrilmesinden sonra ülke çapında etkili bir ulusal hükümetin kurulamadığı ve çatışmaların dinmediği Somali'nin açıklarının korsanlığın yaygın olduğu bir bölge haline gelmesiyle Avrupa ile Asya ve OrtaDoğu'yu birbirine bağlayan deniz trafiğinin yoğun olduğu bu bölge dünyanın en tehlikeli yeri oldu.

30 MİLYON FİDYE ALDILAR

Somali açıklarında korsanlar tarafından yıl başından bu yana 92 saldırı düzenlendiği, 36'dan fazla geminin kaçırıldığı, korsanların toplam yaklaşık 30 milyon dolar fidye aldığı bildiriliyor.
HÜRRİYET