Başbakan Yardımcısı İşler, A Haber Televizyonunda katıldığı canlı yayında İstanbul'da yarın düzenlenecek toplantı ile ilgili bilgi verdi. İşler, "Şii-Sünni İslam alimlerini toplayarak İslam dünyasındaki bölünmüşlüğü masaya yatırmayı hedefliyor. Bildiğiniz gibi Irak'ta yaşayan olaylar var. Irak'ta yaşayan mezhepçi politikalar var. Türkiye olarak bizler AK Parti döneminde sürekli olarak bu mezhepçi politikalar izlenmesi diye, ABD 2003'te Irak'a müdahil oldu ondan sonra Irak'ta Şii mezhepçi politikalar izlenmeye başladı. Bu konuda biz sürekli uyardık, taraflarla görüştük. 'Bunu yaparsanız ileride büyük sıkıntılar yaşanır', gerekli uyarılarda bulunduk ve Türkiye olarak herkese eşit mesafede durduk. Bütün Sünni liderlerle Şii liderlerle herkesle defaatle bir araya geldik. Burada bir araya geldik, Irak'a gittiğimizde yine hepsiyle görüşmeler yaptık. Hiçbir zaman sadece tek tarafla görüşmeler yapmadık. Bu bölgede sadece dengeli politika izleyen, mezhepçi politikalardan uzak duran yegane ülke Türkiye. Şimdi bu yaşanan acılar hepimizi yaralıyor. Bundan dolayı da Türkiye olarak Diyanet İşleri Başkanlığımız hemen devreye girdi, 8 dilde bildiri yayımlandı ve bu mezhepçi politikaların İslam dünyası için felaket olacağının altı çizildi. Bu son yaşanan olaylara özellikle Irak'ta yaşanan olaylara baktığımızda bir an önce bu olayların masaya yatırılması gerekmekte. Bunu yapabilecek, böyle bir toplantıyı düzenleyebilecek bölgedeki yegane ülke de Türkiye. Bu bizim geçmişte ne kadar dengeli politikalar yürüttüğümüzün de bir göstergesi" dedi.

"KİMSE BİZİ SÜNNİCİLİK YAPMAKLA SUÇLAYAMAZ"

Başbakan Yardımcısı İşler, şunları kaydetti:

"Kimse bizi Sünnicilik yapmakla suçlayamaz. Kesinlikle böyle bir politikamız bugüne kadar olmadı. Bundan dolayı da biz çağrıda bulunduğumuz zaman İslam dünyasının her kesiminden, bölgesinden 100'ün üzerinden alimle yarın Sayın Başbakanımızın da katılacağı bu toplantıyı yapacağız. Oradan güçlü bir ses çıkmasını temenni ediyoruz. Birlik ve beraberlik yönünde önemli mesajlar verileceğini temenni ediyoruz. "

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN ALEVİLERE İFTAR

Başbakan Yardımcısı İşler, Başbakan Erdoğan'ın Alevi önderleri ile iftarda buluşacağını açıklayarak, "Allah nasip ederse Sayın Başbakanımız pazartesi akşamı Ankara'da Alevi önderleriyle bir araya gelecek. Bir iftar yemeğinde buluşup ardından da bir istişare toplantısı yapılacak. Bu toplantının ülkemiz açısından hayırlara vesile olacağını düşünüyorum. Bildiğiniz gibi Eski Türkiye'de pek çok kesim ötekileştirildi. Bunlar içinde Aleviler vardı. AK parti döneminde ötekileştirilen kesimlere devlet elini uzatan hükümet biz olduk. 7 Alevi çalıştayı yapıldığını biliyoruz. Aleviler ilk defa devlet tarafından muhatap alındı" ifadesini kullandı.