Bilim insanları, yumuşak algılayıcılar ve çok ince, esnek elektronik malzeme yardımıyla "hissedebilen" parmak ucu geliştirdi.

Nanotechnology dergisinde yayımlanan makaleye göre, multi fonksiyonel silisyum yarı iletken teknolojisini yumuşak, üç boyutlu deri haline getiren bilim adamları, parmak ucuna geçirilen bu derinin hem alttan hem üstten baskıyı, örneğin parmağın hareketiyle oluşan gerilmeyi dahi algılayabildiğini belirtti.

Bugüne kadar geliştirilen yapay hissedebilen derilerin aksine, yeni yapay yüzey esneyebildiği için sadece düz zeminde kullanılmıyor, bir eldiven gibi parmak ucuna da takılabiliyor.

Bilim insanları, yapay parmak ucu için, iletken altın şeritleri çok ince silisyum tabakalarının üstüne yerleştirdi. Daha sonra bu tabakalar esnek polyimide tabakanın içine gömüldü. Şekil verilen yüzey, parmak ucu biçimindeki çok ince silikon folyo üzerine aktarıldı.

Yapay elektronik deri, içindeki devrelerde bulunan mikro-elektrodlar yardımıyla basıncı ve gerilmeyi hissedebiliyor. Yapay deriye hareketi veya ısıyı algılayan sensörler de yerleştirilebiliyor.

Bilim insanları, geliştirdikleri esnek yapay derinin hem protezlerde hem de özellikle cerrahi robotik cihazlarda kullanılabileceğini düşünüyor.