İlk duruşması 26 Ocak 2009’da başlayarak yaklaşık bir hafta devam eden dava Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyordu.
Bilindiği gibi; Sümerbank Tekstil'in özelleştirilmesinin ardından Sümeray Tekstil ve Deri Mamulleri Tic. San. A.Ş ismi ile faaliyetlerini sürdüren şirket tarafından Aydın'da 8 bini değişik kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yaklaşık 10 bin kişiyi ilgilendiren “Sümeray” davası açılmıştı. Çalıştıkları kurumlardan verilen kupon karşılığında yaptıkları alışveriş sırasında imzaladıkları defterlerin doldurulması sonucu icraya verilen ve mağdur olduklarını belirten kişilerin şikayetleri üzerine 2008 yılında açılan davada, 16’sı tutuklu 28 zanlı yargılandı.
Yaklaşık 10 bin mağdurun bulunduğu davada bir çok vatandaşın korktuğundan dolayı icra kağıtları ellerine geçince kendilerine çıkartılan borçları öderken, dava 2009 yılında 3 Bin 222 mağdurun toplu olarak Cumhuriyet Savcılığı'na şikayet dilekçesi vermesi ile başlamıştı. Davada, tüm zanlıların her bir şikayetçi için nitelikli dolandırıcılık suçlarından iki yıl, örgüt liderlerinin, örgüt kurmak suçundan iki yıl, örgüt üyelerinin ise örgüt üyesi olmak suçundan bir yıldan az olmamak kaydı ile cezalandırılması talebi ile dava açılmıştı.
“SÜMERAY DAVASI’NIN ORTAYA ÇIKIŞI”
Sümerbank Tekstil’in özelleştirilmesinin ardından, 2007 yılının Aralık ayında, Aydın’da yaşayan binlerce kişi hakkında borçları olduğu gerekçesi ile icra takibi başlatılmıştı. Bazı vatandaşlar mahkemeyle uğraşmamak ve daha çok para ödememek için firma yetkililerinin talep ettiği parayı öderken, bazı vatandaşlar ise ödemiş oldukları senetlerin ödenmemiş gibi gösterilerek haklarında icra takibi başlatıldığı gerekçesi ile Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulunmuştu. Şikayetler üzerine Aydın Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatı ile 2008 yılının Ocak ayında “Sümeray” kod adlı operasyon düzenleyen Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri 3 gün devam eden operasyon kapsamında şirket ile bağlantısı bulunan bir çok kişiyi gözaltına almış, gözaltına alınanların 16’sı tutuklanmış, 12’si ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Yaklaşık 3.5 yıldır devam eden mahkeme sonucu Sümeray Davası’nın İzmir Özel Yetkili Mahkemeye sevk edildiği öğrenildi.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg