İnşaatı süren Haliç Metro Köprüsü’nün, İstanbul siluetini bozmayacak şekilde inşa edilmesi için yeni bir proje tasarlanması çağrısıyla toplanan 4 bin 18 imza İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildi. Kablosuz, direksiz, istasyonsuz bir köprü talebi ile örgütlenen “Başka bir köprü mümkün” kampanyasına Orhan Pamuk, Serra Yılmaz, Zeynep Oral, Ara Güler, Genco Erkal’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı ve aydın da imzalarıyla destek oldu.

İstanbul S.O.S girişimi tarafından 2011 yılının ekim ayında imza kampanyası başlatılmıştı. Girişim adına yapılan ortak açıklamada, metro köprüsünün hâlâ direksiz, kablosuz ve istasyonsuz şekilde inşa edilebileceğine dikkat çekilerek “1998’de yapılan projede köprü altında bulunan fazladan tek bir ayakla bunun mümkün olabileceği ispatlanmıştır. Mevcut proje tek alternatif olarak sunuluyor. Ama başka bir köprü mümkün” denildi.

Toplanan imzaların Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Kültür ve Dışişleri bakanlıklarına da gönderileceği açıklandı.

UNESCO’nun haberi yok

İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, bu projenin UNESCO’ya da sunulması gerektiğini ancak bu taleplerinin dikkate alınmadığını ifade etti. UNESCO’nun bu köprüden ancak uygulama ihalesi yapıldıktan inşaat şantiyesi kurulduktan sonra haberdar olduğuna dikkat çeken Ahunbay, “Haliç siluetini korumak gerek. Yeni köprü Galata ve Unkapanı gibi çevreye saygılı, mütevazı, suya yakın olmalı. Bu tasarımın yalınlaştırılması, Süleymaniye, Yeni Cami, Topkapı Sarayı gibi eşsiz güzelliklerin görüntüsünü kesmeyen bir köprünün yapılmasını öneriyoruz” dedi. Ahunbay, uyarılarla köprü ayaklarının 45 metreye kadar indiğini ancak bu haliyle de köprünün Haliç’in görsel değerini perdeleyici bir kütle olmaya devam ettiğini vurguladı.