İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in eşi ve partinin Merkez Karar Kurulu üyesi Şule Perinçek, ''ruhsatsız silah bulundurmak'' suçundan yargılandığı davanın ilk duruşmasında beraat etti.

İstanbul 9. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Şule Perinçek ile avukatı Gönenç Laçin katıldı.

Duruşmada savunmasını yapan Perinçek, eyleme konu olan silahın 1970'li yıllarda kayınpederi olan eski milletvekili Sadık Perinçek'e ait ve ruhsatlı olduğunu belirterek, ardından silahın Doğu Perinçek, daha sonra da kendi adına ruhsatlandırıldığını kaydetti.

Silahı oğluna devretmek istediğini belirten Perinçek, oğlunun emniyete müracaat ederek ruhsatı yenilemek istediğini, emniyetin de silahın üzerinde ekspertiz incelemesi yaptırmak üzere ruhsat başvurularını olumsuz yanıtladığını ve kendisi hakkında dava açılarak yargılanmasına neden olduğunu savundu.

Yargılanmasını haklı kılan hiçbir hukuki nedenin bulunmadığını belirten Perinçek, şöyle konuştu:
''Silah ne bende ne de çocuğumda bir arama ya da el koyma biçiminde ele geçirilmemiş, aksine bizim yasal bir hakkı mercinde kullanma isteğimiz suç mütalaası ile değerlendirilmiştir. Kabul edilebilir bulmuyorum. Suç kastım yoktur. Silah üzerindeki numaralarda herhangi bir değişiklik yapmadığım gibi değişiklik yapıldığı konusunda da bilgi sahibi değilim. Bu dava tamamen siyasi kaygıyla açılmıştır. İdarenin tutuklu eşim ve şahsıma yanlı davrandığını düşünüyorum.''

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali Güngör de sanığın tabanca üzerindeki numaralarda değişiklik yaptığına ya da yapılan değişikliği bildiğine dair herhangi bir delil bulunmadığını belirterek, suçun unsurları oluşmadığını gerekçesiyle Perinçek'in beraatına karar verilmesini talep etti.

Savcı Güngör, emanetteki tabancanın da ruhsat şartlarını taşıyıp taşımadığı ve idari işlemlere ilişkin gereğinin yapılması için zabıta birimine teslim edilmesini istedi.

Davayı karara bağlayan hakim Ahmet Duymaz da Şule Perinçek'in beraatına karar verdiğini açıkladı.

-İDDİANAMEDEN-

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Şule Perinçek'in adına kayıtlı silah taşıma ruhsatını oğlu Mehmet Bora Perinçek'e devretmek için Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğüne başvurduğu, bu sırada silahın namlusundaki numaraların sonradan yazıldığından şüphelenildiği iddia ediliyordu.

Yapılan incelemeler sonrasında silahın sürgü, gövde ve namlusundaki numaraların fabrikasyon olmadığı, sonradan oluşturulduğunun tespit edildiği öne sürülen iddianamede, namlu üzerinde yapılan değişikliğin silahın karakteristik özelliğini de değiştirdiği, bu durumun yasalara ve usule aykırı olduğu ve durum ilgili makamlara da bildirilmediğinden silahın ruhsatsız konuma düştüğü kaydediliyordu.

İddianamede, Şule Perinçek'in ''ruhsatsız silah bulundurmak'' suçundan 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.

A.A.