Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak, makamında tabancaya vurularak öldürüldü. Balak ile aralarında husumet bulunan katil zanlısı Ahmet Öztürk olay yerinde polislere teslim oldu. Öztürk polislere “Hoşgeldiniz. Bugün benim en mutlu günüm” dediği belirtildi.
Olay Balgat Ziyabey Caddesi'ndeki Milli Piyango Genel Müdürlüğü binasında meydana geldi. Çalışanların verdiği bilgiye göre, sabah mesaiye gelen İhya Balak'ın odasına ulaşmasından kısa süre sonra, elinde silah olduğu belirtilen Ahmet Ö. de odaya girdi. Bu sırada odadan bağrışma sesleri duyuldu.

Balak'ın “güvenliği çağırın” diye bağırmasının ardından silah sesleri geldi ve durum polise bildirildi. Yapılan ilk incelemede Balak'ın olay yerinde öldüğü belirtildi.

Ahmet Ö'nin Milli Piyango İdaresi'nde müfettişlik yaptığı ve bir süre önce hakkında soruşturma başlatıldığı öne sürüldü.

İHYA BALAK'IN ÖZGEÇMİŞİ

Eski başmüfettiş Ahmet Öztürk"ün silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybeden Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak, 17 Haziran 2003 tarihinden bu yana genel müdürlük görevini sürdürüyordu.

1952 yılında Ankara"da doğan İhya Balak, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdikten sonra Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanı Muavinliği görevine başladı. 1980'de Hesap Uzmanı olduktan sonra, Hesap Uzmanları Kurulu, İstanbul Grup Başkan Yardımcılığı, Hesap Uzmanları Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerini yaptı.

İngiltere'de 1 yıl süreyle inceleme ve araştırmalarda bulundu. 1989 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü"ne Daire Başkanı olarak atandı. 1994'te Genel Müdür Yardımcısı oldu. Bu süre içersinde, Kamu Mali Yönetiminin yeniden yapılanması çalışmalarında Proje Koordinatörlüğü görevini üstlendi. Vergi Kimlik Numarası Uygulama Projesinin başlangıcından uygulanması aşamasına kadar geçen tüm safhalarda yönetici olarak görev aldı.

Vergi dairelerinin yeniden yapılandırılması ile tam otomasyon projesinin (VEDOP) hayata geçirilmesinde görev üstlendi. Maliye Ataşesi olarak 1995 sonunda 3 yıllığına yurtdışına atandı. 2 Haziran 2003 tarihinde Milli Piyango İdaresine Genel Müdür Vekili, 17 Haziran 2003'te de genel müdür olarak atandı.

Hacettepe ve Çankaya Üniversitelerinde Öğretim Üyeliği görevi de yapan Balak, “Denetim” ve “Mali Tablolar Analizi” derslerini veriyordu.
Kısa süre sonra olay yerine gelen polislerce gözaltına alınan Ahmet Ö, Terörle Mücadele Şubesi'ne ait minibüsle Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken kurum çalışanları tepki gösterdiler.

KATİLDEN POLİSLERE: BUGÜN BENİM EN MUTLU GÜNÜM

Bir kurum çalışan tarafından öldürülen Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak'ın başı ve omzuna isabet eden iki kurşunla öldüğü bildirildi.

Alınan bilgiye göre, olay şöyle gelişti:

Kurumda müfettiş olarak çalıştığı belirtilen Ahmet Ö. (50), sekreter masasının bulunduğu makam odası girişine gelerek, silahını çekti ve odaya girdi. Bu sırada Balak'ın sekreteri ve bazı çalışanlar Ahmet Ö'ye engel olmak istediler. Zanlının kapıyı kilitlemesinin ardından, odadan, önce Balak'ın “güvenliği çağırın” diye bağırması, daha sonra da silah sesleri duyuldu.

Yetkililer, makam odasının ters dubleks olduğunu, kısa süre sonra güvenlik güçlerinin diğer kapıdan odaya girdiğini söylediler. Zanlı Ahmet Ö'nün bu sırada polisleri “Hoşgeldiniz. Bugün benim en mutlu günüm” diye karşıladıktan sonra, teslim olduğu belirtildi.

Zanlının üzerinde yapılan aramada iki adet yedek şarjör bulundu.

İhya Balak'ın cenazesi üzerinde yapılan ilk incelemede başına ve omzuna iki kurşun isabet ettiği, kaydettiler. Olay yerinde inceleme yapan 4 Cumhuriyet Savcısının çalışmalarını tamamlamasının ardından Balak'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

A.A