Barack Obama sonuçlar netleştikten sonraki ilk gününü savaş ve suikast tehditleri arasında geçirdi. Evinden iki kez çıkabilen Obama sabah sporuna görülmemiş güvenlik önlemleri arasında gitti.


Amerika'ya başkan seçilirse yaşatmazlar yorumunun sıkça yapıldığı Barack Obama, sonuçların netleşmesinden bir gün sonra yani müstakbel başkanlığın ilk gününde üç taraftan tehditle sarmalandı: Rusya'dan soğuk savaş uyarısı, İsrail'den İran hatırlatması ve suikast iddiası. Kendisini bekleyen sürecin ne kadar zor olacağını Siyahi lider ve yakın çevresi o kadar iyi biliyor ki sıradan bir sabah sporuna, en üst alarm seviyesine geçmiş, ağır silahlarla donatılmış zırhlı birlikler eşliğinde gitti.

FÜZELİ CEVAP

Zafer kutlamalarının ardından Chicago'daki evine çekilen Obama, önce CIA'den ilk brifingini alırken Rusya, İsrail ve Afganistan'dan gelen mesajları değerlendirdi. İlk olarak Kremlin, Bush yönetiminin başlattığı füze savunma kalkanına Kaliningrad'a İskender füzeleri yerleştirerek cevap vereceğini açıkladı. Ardından İsrail Başbakanı Tzipi Livni, İran'la masaya oturması için henüz erken olduğunu söyledi.



DEĞİŞİM.COM

Obama, göreve başlayana kadar kullanacağı yeni resmi internet sitesi aracılığıyla ülkenin geleceği ile ilgili fikirleri de bekliyor. 'www. change.gov' adresinden ulaşılabilecek sitede, ziyaretçilerin ülkenin geleceği ile ilgili fikir ve önerilerini Obama'ya iletebileceği bir bölüm bulunuyor.


LİDERLER ZİRVESİ

Öte yandan Obama dünya liderleriyle bir bir görüşmeye başladı. Yeni lider Alman Başbakanı Merkel, İngiltere Başbakanı Brown, Japonya Başbakanı Taro Aso, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, İsrail başbakanı Olmert ve Güney Kore lideriyle görüşerek iyi ilişkilere dönük mesajlar verdi.


Berlusconi: Obama bronzlaşmış

Gaflarıyla ünlü İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Obama 'bronzlaşmış' dedi. Berlusconi, Rusya Başkanı Dimitri Medvedev'le görüşmek için gittiği Moskova'da gazetecilere Obama'nın “yakışıklı, genç ve bronzlaşmış” olduğunu söyledi. Sözlerinin tepki çekmesinin ardından bir açıklama daha yapan Berlusconi, “hoş bir şey söyledim” dedi.


Michelle benden daha zeki

Beyaz Saray'ın yeni First Lady'si, Barack Obama'nın eşi Michelle Robinson Obama, saygın üniversitelerde okumuş, kendinden emin bir hukukçu, ilgili bir anne oluşu, atletik yapısı ve zekasıyla ilgi topluyor. Bundan önce hiçbir First Lady adayı başkanlık yarışında böyle aktif bir rol oynamamıştı. Barack Obama ise eşini 'yegane dayanağı' olarak nitelendirirken “Michelle beni her zaman gerçekler ile yüzyüze bırakır” diye konuştu. Obama, eşinin kendisinden daha zeki, daha dayanıklı ve daha çekici olduğunu vurguluyarak eşi ile her konuda konuşabildiğini' belirtti.


Zırhlı spor

Obama, seçim sonuçlarının netleşmesinden sonraki ilk gününde evinden sadece iki kez çıktı. İlkinde, ağır silahlı gizli servis görevlilerinin eşliğinde spor salonuna, ardından da çalışma ofisine giden Obama'nın gelecek haftadan önce kamuoyunun karşısına çıkmayacağı açıklandı.